Έντυπη Έκδοση

* ΓΙΑ CYPRUS AIRWAYS

«Αερομαχία» Aegean - Ryanair

Την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των Κυπριακών Αερογραμμών αναμένει η κυπριακή κυβέρνηση. Στον εν λόγω διαγωνισμό συμμετέχουν η Aegean Airlines και η Ryanair.

Βάσει δηλώσεων, τόσο του Ευτύχιου Βασιλάκη, αντιπροέδρου της Aegean, όσο και του Michael Ο' Leary, προέδρου της Ryanair, και οι δυο εταιρείες προκρίθηκαν στην τρίτη φάση της διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν σταλεί επιστολές, με τις οποίες καλούνται στη Λευκωσία, ώστε να εκδηλώσουν έμπρακτα το δεσμευτικό τους ενδιαφέρον τους στην τεχνική επιτροπή που χειρίζεται το θέμα.

Αναφερόμενος στην αποκρατικοποίηση της Cyprus Airways, ο κ. Βασιλάκης, στο περιθώριο εκδήλωσης, στην Αθήνα, για τη συμπλήρωση ενός έτους από την απόκτηση της Olympic Air, τόνισε ότι ακόμη παραμένει σε εκκρεμότητα, από την Ε.Ε., το καθεστώς με το οποίο θα γίνει ο διαγωνισμός.

Από την πλευρά του, ο Michael Ο' Leary, σε δηλώσεις του από τη Ρώμη, διευκρίνισε ότι πρόθεση της ιρλανδικής εταιρείας είναι να διατηρήσει η Cyprus Airways την επωνυμία της και να λειτουργεί ως ανεξάρτητος αερομεταφορέας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι θα εξαντληθούν οι προσπάθειες αναζήτησης, διαπίστωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις Κυπριακές Αερογραμμές (Κ.Α.), με διεθνείς διαδικασίες και στη βάση υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο ΥΠΟΙΚ, οι πληρωμές του κράτους προς τις Κ.Α. ανήλθαν συνολικά στα 130 εκατ. ευρώ από το 2007 έως και σήμερα. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Κ.Α. κατείχαν το 2013 το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, με 13,1% ενώ το 2014 μειώθηκε στο 10,0%. Πρώτη σε μερίδιο αγοράς το 2014 είναι η εταιρεία Transaero Airlines με 10,9% (11,4% το 2013), ενώ τρίτη εταιρεία σε μερίδιο αγοράς είναι η Easyjet, με 8,5%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Αεροπορικές Εταιρείες
Συγχωνεύσεις & εξαγορές