Έντυπη Έκδοση

Οδηγός εκδηλώσεων

Μουσική

** Το έργο μουσικού θέατρου, με τίτλο «Εκεί που δεν ταξίδεψα ποτέ» σε ποίηση e.e. cummings και σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη παρουσιάζεται σε μουσική Τάση Χριστογιαννόπουλου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα).

** Ενα αφιέρωμα στην πολύπλευρη προσωπικότητα του Δημήτρη Μητρόπουλου πραγματοποιείται μέσα από τη σύμπραξη ήχου, λόγου και εικόνας, στις 19.00, στο Μέγαρο Μουσικής (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα). Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Αιμιλία Βλαχογιάννη, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων (PhD), η οποία θα παρουσιάσει και τα αφηγηματικά μέρη της βραδιάς. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μουσικολογική εισήγηση από τον Νικόλαο Μαλιάρα, Καθηγητή Ιστορικής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD). Ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός θα διαβάσει επιλεγμένα αποσπάσματα από επιστολές και συνεντεύξεις του Δημήτρη Μητρόπουλου. Στη βραδιά θα συμμετέχει και η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη την οποία θα συνοδεύσει στο πιάνο ο Διονύσης Μαλλούχος.

** Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών θα βρεθεί στις 21.00, στο Gazarte (Βουτάδων 32-34, Γκάζι) για μία συναυλία με τίτλο «Αμερικανικά Χορδίσματα». Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μουσικές που γράφτηκαν στην αμερικανική ήπειρο ή που είχαν την Αμερική ως πηγή έμπνευσης.

** Η alt rock μπάντα «The Boxer Rebellion» θα εμφανιστεί στις 21.00, στο six d.ο.g.s (6-8 Αβραμιώτου, Μοναστηράκι). Οι The Boxer Rebellion άφησαν το δικό τους στίγμα στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής βιομηχανίας, όντας το πρώτο 'indie' συγκρότημα που κατάφερε να εισέλθει στα charts του Billboard Top 100 albums έχοντας κυκλοφορήσει άλμπουμ αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή. Την βραδιά θα ανοίξουν οι «Pop Eye».

Θέατρο

** «ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ» του Reginald Rose σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη ανεβαίνει στις 21.30 στο θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8, Γκάζι). «Στη Νέα Υόρκη του 1957, ένα αλλοδαπό αγόρι δεκαέξι χρόνων κατηγορείται για φόνο και 12 ένορκοι συνεδριάζουν για το αν θα εφαρμοστεί η θανατική ποινή, αντικατοπτρίζοντας τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μας, μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται "βίαια" μπροστά στα μάτια μας».

** Το ψυχολογικό θρίλερ «Το Δηλητήριο» του Καταλανού συγγραφέα Ροντόλφ Σιρέρα παρουσιάζεται στις 21.30, στο θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8, Γκάζι). Πρόκειται για ένα ψυχολογικό παιχνίδι ζωής και θανάτου, γραμμένο το 1978, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πετρόπουλου. Παίζουν: Στο ρόλο του ηθοποιού ο Διονύσης Σάββας. Στο ρόλο του Μαρκήσιου εναλλάξ ο Δημήτρης Πετρόπουλος με τον Παναγιώτη Θεοδώρου .

** Οι «Μορφές από το έργο του Βιζυηνού» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη και μουσική: Δημήτρη Παπαδημητρίου παρουσιάζονται στις 21.00, στο Θέατρο Αυλαία (Κτίριο ΧΑΝΘ, πλευρά Τσιμισκή). Η ηθοποιός Αννα Κοκκίνου μεταφέρει και ζωντανεύει κείμενα του Ελληνα λογοτέχνη και μετατρέπει την γλώσσα του κειμένου σε θεατρικό λόγο. Με μοναδικό αντικείμενο ένα τραπέζι γίνεται η αφηγήτρια των έργων του Βιζυηνού «Το μόνο της ζωής του ταξείδιον», «Το αμάρτημα της μητρός μου», «Μοσκώβ Σελίμ», «Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπολέως», «Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας», «Πρωτομαγιά».

** «Ο θάνατος και η κόρη» του Αριελ Ντόρφμαν, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου ανεβαίνει στις 21.15, στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη»( Ακαδημίας 3, Αθήνα). Παίζουν οι ηθοποιοί: Ηρώ Μουκίου ,Θόδωρος Γράμψας και Κώστας Μπάρας .

** «Η χορευτική πανούκλα» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη παρουσιάζεται στις 21.00, στο θέατρο Αλμα (Ακομινάτου 15-17 Μεταξουργείο) . «Βασισμένο στα ιστορικά γεγονότα που σύμφωνα με έρευνες οδήγησαν στο ξέσπασμα της χορευτικής πανούκλας του 1518, το έργο είναι μία αμιγώς κωμική-σουρρεαλιστική ανάγνωση της παράξενης αυτής ιστορίας. Χωρισμένο σε σκηνές στον Πάνω και τον Κάτω Κόσμο, δίνει μία απρόσμενη ερμηνεία στα αίτια της επιδημίας».

Χορός

** Η παράσταση «(g)race» σε χορογραφία Αναστασίας Μπρουζιώτη και μουσική Μάνου Κοπανάκη, παρουσιάζεται στις 21.00, στο Beton7 (Πύδνας 7, Βοτανικός). Μια παράσταση που προσεγγίζει με ευαισθησία την μάχη του ανθρώπου ανάμεσα στις κοινωνικές επιταγές και την ανάγκη της πραγμάτωσης του εαυτού του. Η ιδέα βασίζεται στο λογοπαίγνιο grace (χάρη, ευλογία) και race (φυλή, αγώνας).

Τέχνη

** Η έκθεση «Αθήνα. Το πνεύμα του '60: Μια πρωτεύουσα αλλάζει» σε επιμέλεια του δημοσιογράφου και συγγραφέα, Νίκου Βατόπουλου εγκαινιάζεται στις 20:30, στην Γκαλερί Κένεντι της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Στην έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 13 Δεκεμβρίου, παρουσιάζονται φωτογραφίες από ιδιωτικά, κυρίως αρχεία, καρτ ποστάλ, περιοδικά, κ.ά. που μας μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα και το αστικό κλίμα της δεκαετίας του 1960. Εμφαση δίνεται στην κοινωνική αλλαγή που σημειώθηκε από τα τέλη της δεκαετίας του '50 ως τη δικτατορία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Οδηγός για εκδηλώσεις