Έντυπη Έκδοση

100 χρόνια ΓΑΚ στο Ευγενίδειο

Περγαμηνοί κώδικες, σιγίλια, αρχιτεκτονικά σχέδια, φωτογραφίες, γυάλινες φωτογραφικές πλάκες, μπομπίνες κινηματογραφικών ταινιών, δίσκοι μουσικής, έργα τέχνης, αντικείμενα λατρείας συνθέτουν, μαζί με τα επίσημα έγγραφα του ελληνικού κράτους, των ξένων διοικήσεων και τα έγγραφα των ιδιωτικών συλλογών, το εύρος των υποστρωμάτων και την πολυμορφία του αρχειακού πλούτου μας.

Η έκθεση «100 χρόνια Γενικά Αρχεία του Κράτους, 500 χρόνια ιστορίας» των Γενικών Αρχείων του Κράτους από σήμερα έως τις 30 Νοεμβρίου στο Ιδρυμα Ευγενίδου διαρθρώνεται σε εννέα ενότητες και περιλαμβάνει αρχειακό υλικό που καλύπτει την περίοδο πέντε αιώνων, από τον 17ο αι. έως και τις αρχές του 21ου αι. Οι ενότητες ακολουθούν τις βασικές χρονολογικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Μια ξεχωριστή, δέκατη ενότητα, είναι αφιερωμένη στην παρουσίαση του περιεχομένου της συλλογής του Γιάννη Βλαχογιάννη, ιδρυτή των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Η πρώτη ενότητα απαρτίζεται από επιλεγμένα τεκμήρια της συλλογής χειρογράφων και της συλλογής χαρακτικών των ΓΑΚ. Μέσα από επιλεγμένα τεκμήρια παρουσιάζονται όψεις του Αγώνα για την Ανεξαρτησία (1821-1827), οι προσπάθειες για τη θεμελίωση του νέου ελληνικού κράτους κατά τη διακυβέρνηση του Ιω. Καποδίστρια (1828-1832), η περίοδος της βασιλείας του Οθωνα (1833-1862) και ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού κράτους (1863-1911). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα τεκμήρια της περιόδου 1912-2004, τα οποία παρουσιάζονται πρώτη φορά σε τέτοια έκταση. Εκτίθεται υλικό σχετικό με τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, το όραμα της Μεγάλης Ιδέας και τη διαχείριση της υποδοχής και αποκατάστασης των προσφύγων (1912-1935). Η περίοδος της δικτατορίας του Ιω. Μεταξά, της ιταλογερμανικής Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου πολέμου αποτελούν το περιεχόμενο της περιόδου 1936-1949. Η μετά τον Εμφύλιο περίοδος που σηματοδοτείται από την έντονη παρουσία των Ανακτόρων στη ζωή του τόπου και η δικτατορία των συνταγματαρχών απαρτίζουν την ενότητα της περιόδου 1950-1973. Η τελευταία ενότητα περιλαμβάνει τεκμήρια της μεταπολιτευτικής περιόδου από το 1974 και εξής. Η έκθεση πλαισιώνεται από δύο φωτογραφικές συνθέσεις. Η πρώτη αποτυπώνει όψεις των ιστορικών περιόδων μέσα από επιλεγμένες φωτογραφίες των οπτικοακουστικών συλλογών των ΓΑΚ. Η δεύτερη παρουσιάζει τεκμήρια και φωτογραφικό υλικό από την εκατόχρονη πορεία τους και τα πρόσωπα που ταξιδεύουν μαζί τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα
Ιδρύματα
Ομιλίες/Διαλέξεις