Έντυπη Έκδοση

Σύγκλητος με ΜΑΤ

**Από κείμενο του Αλέκου Λασκαράτου στο protagon.gr

«Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (1/11) η συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, χωρίς να διακοπεί, όπως είχε γίνει την περασμένη Πέμπτη, από τους εκπροσώπους των φοιτητών που ζητούσαν να παρευρίσκονται και να μετέχουν στη συνεδρίαση με τα γνωστά επεισόδια που ακολούθησαν.

Στα επεισόδια αυτά, κάποια στιγμή ο κ. Φορτσάκης, φανερά εξοργισμένος και κουνώντας το δάκτυλό του προς τους φοιτητές ακούγεται να λέει "Τσακιστείτε από την αίθουσα αλλιώς θα φωνάξω την αστυνομία".

Το σκηνικό του Σαββάτου ήταν τελείως διαφορετικό. Τα ΜΑΤ είχαν παραταχθεί στο πλάι του κεντρικού κτιρίου, στην οδό Ρήγα Φεραίου (!), η είσοδος δεν επετράπη στους φοιτητές και η σύγκλητος συνεδρίασε απρόσκοπτα.

(...) Την αλλαγή αυτή στα ήθη του πανεπιστημίου δεν παρέλειψε να επισημάνει ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς σε συγχαρητήριο τηλεφώνημά του προς τον κ. Φορτσάκη. Μάλιστα, σε εορταστική εκδήλωση, την Παρασκευή, για τα σαράντα χρόνια της ΟΝΝΕΔ ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως πρώτη η ΟΝΝΕΔ είχε ζητήσει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, λέγοντας μάλιστα ότι και η συνταγματική μεταρρύθμιση που τώρα προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει τη δημιουργία μη κρατικών ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι πρόταση της Νεολαίας της Ν.Δ.

Με οργίλο ύφος, ο πρωθυπουργός σχολίασε τα επεισόδια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κάνοντας λόγο για "θρασίμια που δεν έχουν αγωγή από την οικογένειά τους και δεν έχουν μάθει το πρώτο μάθημα δημοκρατίας να σέβονται την γνώμη των άλλων".

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός είπε ότι η επικράτηση της Αριστεράς στα πανεπιστήμια τελείωσε. "Η ΟΝΝΕΔ κέρδισε τα πανεπιστήμια με τη δράση της και τους αγώνες τους. Η ΔΑΠ παραμένει πάντα πρώτη δύναμη και η ΟΝΝΕΔ στην πρωτοπορία".

(...) Αν διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές σας δημιουργήθηκαν απορίες και ερωτηματικά του τύπου "ποιος καταστρατηγεί την αυτοτέλεια των ΑΕΙ. ή ποιός κομματικοποιεί τα πανεπιστήμια;", δεν φταίω εγώ, αλλά το νοσηρό μυαλό σας. Οπως, επίσης, αν πιστεύετε πως οι φοιτητές δεν είναι μπαχαλάκηδες αλλά νέοι με όνειρα για μια διαφορετική κοινωνία από αυτήν που τους κληρονομήσαμε εμείς οι μεγάλοι, τότε πάλι κάνετε λάθος, γιατί όπως τόνισε ο κ. πρωθυπουργός πρόκειται για "θρασίμια που δεν έχουν αγωγή από την οικογένειά τους", με άλλα λόγια για νέους που δεν προέρχονται από καλές οικογένειες, όπως εκείνα π.χ. της ΟΝΝΕΔ.

Διαβάζοντας και βλέποντας τα όσα έγιναν αυτές τις τρεις μέρες, διαπιστώνω, με λύπη μου, ότι είμαι ένας συνταξιούχος πανεπιστημιακός "εραστής του τέλματος και της οπισθοδρόμησης" κατά τα λεγόμενα του κ. Πρύτανη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Τυπογραφείο