Ηλεκτρονική Έκδοση

Πληροφορίες από αξιωματούχο της ΕΕ ενόψει του Eurogroup στις 6 Νοεμβρίου

Το Μνημόνιο μένει ενώ έρχεται και το καινούριο

Μένει και το ΔΝΤ - «Δομική σύμβαση» το νέο Μνημόνιο

Η περίπτωση της λεγόμενης «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο φαίνεται «εξαιρετικά απίθανη» για την Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα των αγορών, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Μάλιστα τόνισε πως με βάση τις υπάρχουσες διαβουλεύσεις, ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης όπου θα συζητηθεί η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο, η «μεταμνημόνιος εποχή» των σχέσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα διέπεται από κάποιου είδους «δομική σύμβαση».

Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε" Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε"

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι αυτή η «νέα σύμβαση-σχέση» μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών, θα είναι «δομημένη, επίσημη, προβλέψιμη, ενδεχομένως με ρευστό και με μια νομική μορφή, κάνοντας χρήση των διαθέσιμων πόρων των Ευρωπαϊκών Μηχανισμών Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF και ESM)».
 
Υπενθύμισε ότι η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο υπάρχον πρόγραμμα λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου και εκτίμησε ότι οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα θα πρέπει να ληφθούν στην Ευρωομάδα της 8ης Δεκεμβρίου. Όπως είπε, η όποια νέα σύμβαση για την Ελλάδα, θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια, τα οποία συνήθως διακόπτουν τις εργασίες τους, λόγω Χριστουγέννων.
 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το ΔΝΤ στη νέα σύμβαση για την Ελλάδα, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι ορισμένες κυβερνήσεις θεωρούν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι τμήμα αυτών των διευθετήσεων. Τόνισε ότι οι σχετικές συζητήσεις δεν θα είναι εύκολες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ δεν είναι το μείζον. 
 
Εξάλλου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνισε ότι το ποσό του ΕΤΧΣ που προοριζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πιστοληπτική γραμμή.
 
Τέλος, σε ό,τι αφορά την Κύπρο ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ευρωομάδα λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικά τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την άρση του αδιεξόδου και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Χαρακτήρισε «παραδειγματική» τη συνεργασία με τις κυπριακές αρχές και εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κυπριακό πρόγραμμα θα στεφθεί με επιτυχία.
 
newsroom enet
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Eurogroup
Ευρωπαϊκή Ένωση
ΔΝΤ
Μνημόνιο