Ηλεκτρονική Έκδοση

Πρόεδρος της «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» στην ανατολική Ουκρανία ο Ζαχαρτσένκο

Ο διοικητής των μονάδων των ανταρτών που πολέμησαν τους Ουκρανούς, ο «πρωθυπουργός» της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο εξελέγη πρόεδρος της αυτονομιστικής επαρχίας της ανατολικής Ουκρανίας, με 79% των ψήφων, σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση των διοργανωτών.

Παρότι δεν έλειψαν οι εκατέρωθεν καταγγελίες, από Κίεβο και Μόσχα, οι εκλογές έγιναν κανονικά Παρότι δεν έλειψαν οι εκατέρωθεν καταγγελίες, από Κίεβο και Μόσχα, οι εκλογές έγιναν κανονικά Οι εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή, δεν αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και την Ουκρανία, ενώ η Μόσχα ανέφερε πως «σέβεται τη λαϊκή βούληση» στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δείχνοντας πως αναγνωρίζει το αποτέλεσμα. 

"Η κεντρική εκλογική επιτροπή θεωρεί τον Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο εκλεγμένο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ", ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους στο Ντονέτσκ--στο πολιτικό και στρατιωτικό αυτό προπύργιο των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία-- ο Ρομάν Λιαγκίν, αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής.
 
Ο 38χρονος Ζαχαρτσένκο έλαβε, σύμφωνα με τον Λιαγκίν, 765.340 ψήφους.
 
Ο φιλοδυτικός πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κατήγγειλε χθες το βράδυ την ψηφοφορία χαρακτηρίζοντάς την μια "φάρσα που διεξήχθη κάτω από τις κάνες αρμάτων μάχης και πολυβόλων" και πρόσθεσε ότι οι εκλογές παραβίασαν τη συμφωνία της 5ης Σεπτεμβρίου, η οποία συνήφθη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ και την οποία συνυπέγραψε η Μόσχα.
 
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ επίσης κατήγγειλαν την εκλογική διαδικασία ως παράνομη και αντίθετη στο πρωτόκολλο του Μινσκ. Η προσοχή τώρα στρέφεται στην αναμενόμενη αντίδραση του Κρεμλίνου και του ιδίου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
 
Ο Πούτιν έχει δεχτεί πιέσεις από ευρωπαίους ηγέτες, περιλαμβανομένης της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, να μην αναγνωρίσει τις εκλογές ως έγκυρες παρότι ο υπουργός του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Μόσχα θα πράξει το αντίθετο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία