Ηλεκτρονική Έκδοση

Έκλεψαν την πόρτα του Νταχάου

Την σιδερένια κεντρική πύλη της κολάσεως για χιλιάδες κρατούμενους στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου έκλεψαν άγνωστοι, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή.

Η αστυνομία ανέφερε πως η μαύρη, φτιαγμένη από σφυρήλατο σίδηρο πύλη και φέρει το σύνθημα των Ναζί "Arbeit macht frei" (η εργασία απελευθερώνει), είχε διαστάσεις ένα επί δύο μέτρα και αποτελούσε μέρος μιας μεγαλύτερης κύριας πύλης.

Την κλοπή καταδίκασε σήμερα ο επικεφαλής του μνημείου στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, στο οποίο είχε γίνει πριν από πέντε χρόνια ένας παρόμοιος βανδαλισμός, όταν μια πύλη με παρόμοιο σύνθημα είχε κλαπεί από σουηδούς νεοναζί.

"Είναι μια επίθεση σε ένα σύμβολο, μια επίθεση στη μνήμη", δήλωσε ο Πιότρ Τσιβίνσκι, ο διευθυντής του Ιδρύματος Άουσβιτς και συμπλήρωσε πως η κλοπή αυτή φανερώνει την ανάγκη να διεξαχθεί μια συζήτηση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα μνημεία.

Το Νταχάου, κοντά στο Μόναχο στη νότια Γερμανία, άνοιξε το Μάρτιο του 1933, λίγο μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι απ' όλη την Ευρώπη φυλακίσθηκαν στο Νταχάου, το οποίο έγινε πρότυπο για τα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης που κατασκεύασαν οι Ναζί, και υπολογίζεται ότι 41.500 άνθρωποι φονεύθηκαν εκεί πριν φθάσουν τα αμερικανικά στρατεύματα τον Απρίλιο του 1945.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
ναζισμός/νεοναζισμός