Ηλεκτρονική Έκδοση

Ρωσία: Γκρέμισαν μνημείο iPhone επειδή ο επικεφαλής της Apple είναι ομοφυλόφιλος

Κατεδαφίστηκε στην Αγία Πετρούπολη μνημείο iPhone, ύψους δύο μέτρων, που είχε στηθεί προς τιμήν του ιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς, αφού ο ο Τιμ Κουκ, διάδοχός του στην ηγεσία της εταιρείας, αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Το μνημείο iPhone στην Αγία Πετρούπολη (φωτογραφία αρχείου) Το μνημείο iPhone στην Αγία Πετρούπολη (φωτογραφία αρχείου)

Το μνημείο είχε αναγερθεί έξω από ένα κολέγιο της Αγίας Πετρούπολης τον Ιανουάριο του 2013 από μία ένωση ρωσικών εταιρειών, την ZEFS ή Δυτικοευρωπαϊκή Οικονομική Ένωση. 
 
Η ZEFS, επικαλούμενη την ανάγκη να συμμορφωθούν με τον νόμο που απαγορεύει την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» στη Ρωσία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το μνημείο απομακρύνθηκε την Παρασκευή, μία ημέρα αφότου ο διευθύνων σύμβουλος της Apple δήλωσε «υπερήφανος που είναι γκέι».
 
«Στη Ρωσία απαγορεύεται δια νόμου η ομοφυλοφιλική προπαγάνδα σε ανήλικους και οι άλλες σεξουαλικές αποκλίσεις», τόνισε η ένωση των ρωσικών εταιρειών, προσθέτοντας ότι το μνημείο αυτό βρισκόταν σε μια περιοχή «όπου είχαν άμεση πρόσβαση οι νεαροί σπουδαστές και οι καθηγητές τους».
 
«Αφού ο διεθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ τάχθηκε δημοσίως υπέρ του σοδομισμού, το μνημείο κατεδαφίστηκε ώστε να συμμορφωθούμε με τη ρωσική νομοθεσία που προστατεύει τα παιδιά από πληροφορίες που προωθούν την άρνηση των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
 
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που επικύρωσε αυτό το νόμο το 2013, υποστηρίζει ότι στη χώρα του δεν γίνονται διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλοφίλων.  Έχει τονίσει πως ο νόμος ήταν αναγκαίος για να προστατευθούν οι νέοι, αν και μέλη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας ισχυρίζονται ότι μετά την εφαρμογή του αυξήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
 
Ο Τιμ Κουκ είπε ότι αποφάσισε να αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλος για να βοηθήσει στην προώθηση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό ένα γεγονός που ήταν ευρέως γνωστό στη Σίλικον Βάλεϊ, όμως κανείς δεν το συζητούσε δημοσίως.
 
Ο Βιτάλι Μιλόνοφ,  βουλευτής από την Αγία Πετρούπολη που ήταν μεταξύ εκείνων που προώθησαν το νέο νόμο, ζήτησε να απαγορευτεί στον Τιμ Κουκ η είσοδος στη Ρωσία. 
 
Ο επικεφαλής της ZEFS Μαξίμ Ντολγκοπόλοφ, εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιβολή «ατομικών κυρώσεων». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι στηρίζει την «προστασία των παραδοσιακών αξιών», όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία