Έντυπη Έκδοση

ΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ 8ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Δεν γλιτώνουμε το νέο Μνημόνιο

Κατευθείαν σε ένα νέο Μνημόνιο οδηγούν οι εταίροι-δανειστές τη χώρα, καθώς θεωρούν ότι δεν θα μπορέσει να σταθεί μόνη στα πόδια της απέναντι στις αγορές. Οπως ξεκαθάρισε χθες από τις Βρυξέλλες ανώτατο στέλεχος της Ευρωζώνης, το ενδεχόμενο μιας καθαρής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές θεωρείται ως «εξαιρετικά απίθανο», ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ και την επόμενη μέρα.

Στο Eurogroup της Πέμπτης ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για έξοδο από το παλιό Μνημόνιο και είσοδο στο νέο! Στο Eurogroup της Πέμπτης ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για έξοδο από το παλιό Μνημόνιο και είσοδο στο νέο! Η δήλωση του αξιωματούχου φωτογραφίζει τη λύση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από την Ε.Ε., η οποία θα συνοδεύεται από μία νέα συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, με την οποία θα επικαιροποιείται το υφιστάμενο Μνημόνιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο στέλεχος μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου για το περιεχόμενο της ατζέντας του προσεχούς Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διερευνήσει «άλλες επιλογές», καθώς με τα σημερινά δεδομένα δεν θα μπορέσει να ανακτήσει την επαφή με τις αγορές.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε την ανάγκη η απόφαση για τους όρους εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης να ληφθεί έως τις αρχές Δεκέμβρη. «Η απόφαση για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ληφθεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε και προσέθεσε πως οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις σχετικά με την επόμενη ημέρα του προγράμματος από τον Ιανουάριο 2015. Ωστόσο, όπως τόνισε, όποια επιλογή και εάν γίνει θα έχει τη μορφή συμβατικής σχέσης (contractual relationship) ανάμεσα στους θεσμούς της Ευρωζώνης και τις ελληνικές αρχές.

Αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η προληπτική γραμμή να χρηματοδοτηθεί με τα αδιάθετα κεφάλαια του ΤΧΣ, ώστε να χρησιμοποιηθούν για μια νέα χρηματοοικονομική διευθέτηση, σημείωσε ότι μια τέτοια απόφαση ίσως χρειαστεί την έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων για τη νέα προληπτική γραμμή στήριξης της Ελλάδας.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο παρουσίας του ΔΝΤ στη νέα σύμβαση, είπε ότι ορισμένες κυβερνήσεις θεωρούν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι τμήμα αυτών των διευθετήσεων. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι το μείζον θέμα».

Αγνωστη παραμένει ακόμα και η ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα, καθώς το κοινοτικό στέλεχος τόνισε πως η τρόικα περιμένει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να αποφασίσει πώς θα κινηθεί στη συνέχεια. «Αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες από την ελληνική πλευρά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με θυσίες εξευμενίζουν τους δανειστές

Με μοχλό την έλλειψη χρόνου, οι δανειστές συνεχίζουν να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση, αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών στην Αθήνα, έως ότου πέσει και το τελευταίο οχυρό αντίστασης.

Σκέφτονται να τους φέρουν και να τους κρατήσουν... ομήρους Σκέφτονται να τους φέρουν και να τους κρατήσουν... ομήρους Τις επόμενες ώρες το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να στείλει στους επικεφαλής της τρόικας τη λίστα που θα περιλαμβάνει αναλυτικά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Με αυτό τον τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να αλλάξει τη στάση που κρατούν τις τελευταίες ημέρες οι δανειστές, ώστε να ανάψουν το φως στην τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξευμενίσει τους δανειστές αναμένεται να κορυφωθεί την προσεχή Πέμπτη κατά τη διάρκεια του Eurogroup, όπου ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αναμένεται να ενημερώσει αναλυτικά τους ομολόγους του για την πορεία υλοποίησης των μνημονιακών προαπαιτούμενων.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει υπαναχωρήσει στα περισσότερα μέτωπα, ώστε να καλύψει τις απαιτήσεις των δανειστών σε όλα τα πεδία των μνημονιακών εκκρεμοτήτων, όπως είναι το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, η απελευθέρωση των αγορών, το Ασφαλιστικό, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων κ.ά.

Γι' αυτό το λόγο τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, καθώς η ατζέντα του υπουργείου του θα αποτελέσει τον πρωταγωνιστή της επικείμενης διαπραγμάτευσης.

Υπό αυτά τα δεδομένα η συνεδρίαση των Βρυξελλών θα κρίνει όχι μόνο την ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών (αργά ή γρήγορα θα έρθουν στην Αθήνα) αλλά και τις διαθέσεις των εταίρων-δανειστών αναφορικά με το πόσο πιεστικοί θα είναι οι επικεφαλής της τρόικας.

Προς το παρόν τα μηνύματα που έρχονται στην Αθήνα είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση από την πλευρά της τρόικας να μεταθέσουν χρονικά καμία από τις εκκρεμότητες που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση να διασκεδάσει το κλίμα νέας εμπλοκής και ασφυκτικών πιέσεων που έχει δημιουργηθεί, επιχειρεί επικοινωνιακά να δημιουργήσει την αίσθηση ότι στο Eurogroup της Πέμπτης θα γίνει η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Παράλληλα, στη λογική αποφυγής του αδιεξόδου υπάρχουν σκέψεις ώστε να οριστεί ένα ραντεβού μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εξεταστεί εκ του σύνεγγυς η πρόοδος των προαπαιτούμενων.

Κάπως έτσι η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα πείσει τους δανειστές αμέσως μετά το ραντεβού να μην επιστρέψουν στη βάση τους αλλά να παραμείνουν στην Αθήνα, ώστε να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Ευρωζώνη
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Eurogroup
Υπουργείο Οικονομικών