Έντυπη Έκδοση

Με θυσίες εξευμενίζουν τους δανειστές

Με μοχλό την έλλειψη χρόνου, οι δανειστές συνεχίζουν να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση, αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών στην Αθήνα, έως ότου πέσει και το τελευταίο οχυρό αντίστασης.

Σκέφτονται να τους φέρουν και να τους κρατήσουν... ομήρους Σκέφτονται να τους φέρουν και να τους κρατήσουν... ομήρους Τις επόμενες ώρες το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να στείλει στους επικεφαλής της τρόικας τη λίστα που θα περιλαμβάνει αναλυτικά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Με αυτό τον τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να αλλάξει τη στάση που κρατούν τις τελευταίες ημέρες οι δανειστές, ώστε να ανάψουν το φως στην τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξευμενίσει τους δανειστές αναμένεται να κορυφωθεί την προσεχή Πέμπτη κατά τη διάρκεια του Eurogroup, όπου ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αναμένεται να ενημερώσει αναλυτικά τους ομολόγους του για την πορεία υλοποίησης των μνημονιακών προαπαιτούμενων.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση έχει υπαναχωρήσει στα περισσότερα μέτωπα, ώστε να καλύψει τις απαιτήσεις των δανειστών σε όλα τα πεδία των μνημονιακών εκκρεμοτήτων, όπως είναι το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, η απελευθέρωση των αγορών, το Ασφαλιστικό, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων κ.ά.

Γι' αυτό το λόγο τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, καθώς η ατζέντα του υπουργείου του θα αποτελέσει τον πρωταγωνιστή της επικείμενης διαπραγμάτευσης.

Υπό αυτά τα δεδομένα η συνεδρίαση των Βρυξελλών θα κρίνει όχι μόνο την ημερομηνία επιστροφής των ελεγκτών (αργά ή γρήγορα θα έρθουν στην Αθήνα) αλλά και τις διαθέσεις των εταίρων-δανειστών αναφορικά με το πόσο πιεστικοί θα είναι οι επικεφαλής της τρόικας.

Προς το παρόν τα μηνύματα που έρχονται στην Αθήνα είναι ότι δεν υπάρχει διάθεση από την πλευρά της τρόικας να μεταθέσουν χρονικά καμία από τις εκκρεμότητες που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια η κυβέρνηση να διασκεδάσει το κλίμα νέας εμπλοκής και ασφυκτικών πιέσεων που έχει δημιουργηθεί, επιχειρεί επικοινωνιακά να δημιουργήσει την αίσθηση ότι στο Eurogroup της Πέμπτης θα γίνει η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Παράλληλα, στη λογική αποφυγής του αδιεξόδου υπάρχουν σκέψεις ώστε να οριστεί ένα ραντεβού μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εξεταστεί εκ του σύνεγγυς η πρόοδος των προαπαιτούμενων.

Κάπως έτσι η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα πείσει τους δανειστές αμέσως μετά το ραντεβού να μην επιστρέψουν στη βάση τους αλλά να παραμείνουν στην Αθήνα, ώστε να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Τρόικα
Eurogroup
Υπουργείο Οικονομικών
Κύριο θέμα
Δεν γλιτώνουμε το νέο Μνημόνιο