Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014
Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΖΗΤΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΟΙΝΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ
Ο αδιάλλακτος και ο συναινετικός...
* ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
«Διανύσαμε πολύ δρόμο, δεν θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα»
Στη γραμμή ταύτισης της πολιτικής σταθερότητας με την αποφυγή πρόωρων εκλογών επέμεινε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, κατά την οποία συζητήθηκε η περίφημη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή (έστω και διά της νέας «σύμβασης σχέσης» ή όπως μεταφραστεί ώστε να χωρά στην κυβερνητική ρητορική ο όρος «contractual relationship»), αλλά και τα εθνικά θέματα με κυριότερο την προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας στην Κύπρο.
Με μία πολύ σύντομη και κοφτή δήλωση ο πρωθυπουργός απάντησε αρνητικά στο αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε περάσει νωρίτερα το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Τσίπρα και το αίτημα για πρόωρες εκλογές, σπεύδοντας να προσθέσει ότι αυτό «απεύχεται ο ελληνικός λαός και φοβούνται οι ξένες αγορές». «Πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν, γιατί έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι οι Ελληνες βουλευτές, υπεύθυνα σκεπτόμενοι τον Φεβρουάριο, θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Διανύσαμε πολύ δρόμο, πάρα πολύ δρόμο, για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη κατηγορούσε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ για θεσμική εκτροπή και δημιουργία φόβου πολιτικής αστάθειας.
Οργή και αμηχανία
Γεγονός είναι ότι η «ντρίμπλα» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε οργή και αμηχανία στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρέφει την ίδια τη ρητορική της κυβέρνησης περί πολιτικής σταθερότητας και συναίνεσης στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εναντίον της. Πολύ περισσότερο με τη χθεσινή του πρόταση για συμφωνία στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας με την προϋπόθεση να ορισθεί ημερομηνία εκλογών ανεξάρτητα από την προεδρική εκλογή, ο κ.Τσίπρας πρόλαβε το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς να τον καλέσει όταν και εφόσον θα έχει στα χέρια του το σχέδιο της επόμενης ημέρας και να του ζητήσει να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για νέα αναταραχή στις αγορές η οποία θα οδηγήσει σε νέα δεσμευτική χρηματοδότηση.
Για αυτό ο κ. Σαμαράς στάθηκε χθες και στη στάση των αγορών, ενώ κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν υποκριτικό το αίτημα του κ. Τσίπρα για συνεννόηση. «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά μόνο ημερομηνία εκλογών, δεν τον ενδιαφέρει τίποτε άλλο. Δεν έχει κανένα νόημα η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να ζητήσει και εκεί ο κ. Τσίπρας πρόωρες εκλογές, τις ζητά έτσι κι αλλιώς. Και δεν είναι ότι προσέρχεται με κάποιες προτάσεις για το χρέος, τα εθνικά θέματα, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να συζητηθούν», έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Αιτιολογούσαν επίσης την αρνητική απάντηση στο αίτημα για πρόωρες εκλογές με το επιχείρημα ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από το (κουρελιασμένο) Σύνταγμα.
Ο κ. Σαμαράς προσερχόμενος στο προεδρικό μέγαρο μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια και Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, σχολίασε ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών ότι συμφωνεί απόλυτα με τον κ. Παπούλια στην ανάγκη να υπάρξει «ελάχιστη συνεννόηση» και πως ο ίδιος ζήτησε τη συνάντηση προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και το ταξίδι του σε Λευκωσία και Κάιρο με αφορμή την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
***
* ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
«Εκλογές σε κλίμα υπευθυνότητας και όχι τυφλής σύγκρουσης»
Σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για να αποφασίσει πρόωρες εκλογές με παράλληλη προσπάθεια εξεύρεσης συναινέσεων και τελικής συμφωνίας όσον αφορά το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, πριν από την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, ήταν η πρόταση που μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κάρολο Παπούλια.
Με στόχο -όπως εξήγησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- να βγει η χώρα από την παραλυσία που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με χαρακτηριστικά έντασης και κινδυνολογίας. Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας έθεσε ενώπιον του Προέδρου την πάγια θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο τόπος χρειάζεται δημοκρατική μετάβαση από τα τωρινά αδιέξοδα, πολιτικά και οικονομικά, κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, ισχυρή, που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας ένα εθνικό σχέδιο διαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους.
Και έτερον ουδέν πλην βεβαίως του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να επιβεβαιώσει, πανηγυρικά μάλλον, την ηγεμονία του στην πολιτική σκακιέρα, δείχνοντας τον Αντώνη Σαμαρά ως τον βασικό υπεύθυνο που δυναμιτίζει το μίνιμουμ έστω της συνεννόησης του πολιτικού κόσμου σε αυτή την περίπλοκη και δύσκολη φάση για τη χώρα. Αποδομώντας πρακτικά το τελευταίο ίσως επιχείρημα του κυβερνητικού επιτελείου, που «κατευθύνει» τα συντηρητικά μικροαστικά στρώματα της κοινωνίας στο ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο παράγων αστάθειας, αυτός που μονίμως αρνείται να κινηθεί με πνεύμα σύμπνοιας για το κοινό καλό.
Να αποφασίσει ο λαός
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τα όσα διημείφθησαν και το λόγο της συνάντησης με τον Κάρολο Παπούλια εξηγώντας ότι ζητήθηκε η άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου όπως είπε:
* Να υπάρξει συμφωνία στην ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών πριν από την προεδρική εκλογή και πριν από την υπογραφή νέων δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους, ώστε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο να δοθεί η δυνατότητα να αποφασίσει ο λαός.
* Να διερευνηθεί η δυνατότητα συμφωνίας στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα μπορούσε να εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία στη νέα όμως Βουλή που θα προκύψει από τις πρόωρες εκλογές.
«Είχα την ευκαιρία να εκφράσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανησυχία μας για τους κινδύνους που εγκυμονούν τόσο η επιμονή της κυβέρνησης σε μια αδιέξοδη πολιτική λιτότητας που γεννά φτώχεια και ανεργία, όσο όμως και η επιλογή του πρωθυπουργού να οδηγήσει τον τόπο σε μια παρατεταμένη περίοδο τεχνητής πόλωσης, έντασης και κινδυνολογίας. Ιδιαίτερα σε μια στιγμή όπου είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας δεσμευτικής συμφωνίας με τους εταίρους, δεδομένης της πλήρους αποτυχίας του Μνημονίου, του μνημονιακού προγράμματος» είπε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι αυτός «ήταν και ο λόγος που πήραμε την πρωτοβουλία να επισκεφθούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου με τον πιο επίσημο τρόπο να απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να υπάρξει η ύστατη συνεννόηση στα αυτονόητα». «Τούτη την ώρα η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και πρέπει να συμβάλουμε όλοι ώστε να οδηγηθούμε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο στη δημοκρατική διαδικασία σε κλίμα δημοκρατικής υπευθυνότητας και όχι σε κλίμα τυφλής σύγκρουσης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.