Έντυπη Έκδοση

Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, Ο Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΖΗΤΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΟΙΝΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ

Ο αδιάλλακτος και ο συναινετικός...

* ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

«Διανύσαμε πολύ δρόμο, δεν θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα»

Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ

Στη γραμμή ταύτισης της πολιτικής σταθερότητας με την αποφυγή πρόωρων εκλογών επέμεινε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, κατά την οποία συζητήθηκε η περίφημη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή (έστω και διά της νέας «σύμβασης σχέσης» ή όπως μεταφραστεί ώστε να χωρά στην κυβερνητική ρητορική ο όρος «contractual relationship»), αλλά και τα εθνικά θέματα με κυριότερο την προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας στην Κύπρο.

Με μία πολύ σύντομη και κοφτή δήλωση ο πρωθυπουργός απάντησε αρνητικά στο αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε περάσει νωρίτερα το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Τσίπρα και το αίτημα για πρόωρες εκλογές, σπεύδοντας να προσθέσει ότι αυτό «απεύχεται ο ελληνικός λαός και φοβούνται οι ξένες αγορές». «Πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν, γιατί έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι οι Ελληνες βουλευτές, υπεύθυνα σκεπτόμενοι τον Φεβρουάριο, θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Διανύσαμε πολύ δρόμο, πάρα πολύ δρόμο, για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη κατηγορούσε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ για θεσμική εκτροπή και δημιουργία φόβου πολιτικής αστάθειας.

Οργή και αμηχανία

Γεγονός είναι ότι η «ντρίμπλα» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε οργή και αμηχανία στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρέφει την ίδια τη ρητορική της κυβέρνησης περί πολιτικής σταθερότητας και συναίνεσης στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εναντίον της. Πολύ περισσότερο με τη χθεσινή του πρόταση για συμφωνία στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας με την προϋπόθεση να ορισθεί ημερομηνία εκλογών ανεξάρτητα από την προεδρική εκλογή, ο κ.Τσίπρας πρόλαβε το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς να τον καλέσει όταν και εφόσον θα έχει στα χέρια του το σχέδιο της επόμενης ημέρας και να του ζητήσει να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για νέα αναταραχή στις αγορές η οποία θα οδηγήσει σε νέα δεσμευτική χρηματοδότηση.

Για αυτό ο κ. Σαμαράς στάθηκε χθες και στη στάση των αγορών, ενώ κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν υποκριτικό το αίτημα του κ. Τσίπρα για συνεννόηση. «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά μόνο ημερομηνία εκλογών, δεν τον ενδιαφέρει τίποτε άλλο. Δεν έχει κανένα νόημα η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να ζητήσει και εκεί ο κ. Τσίπρας πρόωρες εκλογές, τις ζητά έτσι κι αλλιώς. Και δεν είναι ότι προσέρχεται με κάποιες προτάσεις για το χρέος, τα εθνικά θέματα, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να συζητηθούν», έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Αιτιολογούσαν επίσης την αρνητική απάντηση στο αίτημα για πρόωρες εκλογές με το επιχείρημα ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από το (κουρελιασμένο) Σύνταγμα.

Ο κ. Σαμαράς προσερχόμενος στο προεδρικό μέγαρο μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια και Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, σχολίασε ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών ότι συμφωνεί απόλυτα με τον κ. Παπούλια στην ανάγκη να υπάρξει «ελάχιστη συνεννόηση» και πως ο ίδιος ζήτησε τη συνάντηση προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και το ταξίδι του σε Λευκωσία και Κάιρο με αφορμή την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

***

* ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

«Εκλογές σε κλίμα υπευθυνότητας και όχι τυφλής σύγκρουσης»

Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΑΛΗ

Σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για να αποφασίσει πρόωρες εκλογές με παράλληλη προσπάθεια εξεύρεσης συναινέσεων και τελικής συμφωνίας όσον αφορά το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, πριν από την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, ήταν η πρόταση που μετέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κάρολο Παπούλια.

Με στόχο -όπως εξήγησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- να βγει η χώρα από την παραλυσία που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με χαρακτηριστικά έντασης και κινδυνολογίας. Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας έθεσε ενώπιον του Προέδρου την πάγια θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο τόπος χρειάζεται δημοκρατική μετάβαση από τα τωρινά αδιέξοδα, πολιτικά και οικονομικά, κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, ισχυρή, που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας ένα εθνικό σχέδιο διαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους.

Και έτερον ουδέν πλην βεβαίως του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να επιβεβαιώσει, πανηγυρικά μάλλον, την ηγεμονία του στην πολιτική σκακιέρα, δείχνοντας τον Αντώνη Σαμαρά ως τον βασικό υπεύθυνο που δυναμιτίζει το μίνιμουμ έστω της συνεννόησης του πολιτικού κόσμου σε αυτή την περίπλοκη και δύσκολη φάση για τη χώρα. Αποδομώντας πρακτικά το τελευταίο ίσως επιχείρημα του κυβερνητικού επιτελείου, που «κατευθύνει» τα συντηρητικά μικροαστικά στρώματα της κοινωνίας στο ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο παράγων αστάθειας, αυτός που μονίμως αρνείται να κινηθεί με πνεύμα σύμπνοιας για το κοινό καλό.

Να αποφασίσει ο λαός

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τα όσα διημείφθησαν και το λόγο της συνάντησης με τον Κάρολο Παπούλια εξηγώντας ότι ζητήθηκε η άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου όπως είπε:

* Να υπάρξει συμφωνία στην ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών πριν από την προεδρική εκλογή και πριν από την υπογραφή νέων δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους, ώστε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο να δοθεί η δυνατότητα να αποφασίσει ο λαός.

* Να διερευνηθεί η δυνατότητα συμφωνίας στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα μπορούσε να εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία στη νέα όμως Βουλή που θα προκύψει από τις πρόωρες εκλογές.

«Είχα την ευκαιρία να εκφράσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ανησυχία μας για τους κινδύνους που εγκυμονούν τόσο η επιμονή της κυβέρνησης σε μια αδιέξοδη πολιτική λιτότητας που γεννά φτώχεια και ανεργία, όσο όμως και η επιλογή του πρωθυπουργού να οδηγήσει τον τόπο σε μια παρατεταμένη περίοδο τεχνητής πόλωσης, έντασης και κινδυνολογίας. Ιδιαίτερα σε μια στιγμή όπου είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας δεσμευτικής συμφωνίας με τους εταίρους, δεδομένης της πλήρους αποτυχίας του Μνημονίου, του μνημονιακού προγράμματος» είπε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι αυτός «ήταν και ο λόγος που πήραμε την πρωτοβουλία να επισκεφθούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου με τον πιο επίσημο τρόπο να απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να υπάρξει η ύστατη συνεννόηση στα αυτονόητα». «Τούτη την ώρα η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και πρέπει να συμβάλουμε όλοι ώστε να οδηγηθούμε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο στη δημοκρατική διαδικασία σε κλίμα δημοκρατικής υπευθυνότητας και όχι σε κλίμα τυφλής σύγκρουσης», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

* ΠΑΣΟΚ

«Δεν χρειάζονται εκλογές παρά μόνο σταθερότητα»

Δρυμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και την «ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ» εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε στον Κάρολο Παπούλια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί την Κουμουνδούρου για «μεθοδεύσεις» και «μικροκομματικές σκοπιμότητες» που απαξιώνουν «τη συνταγματική νομιμότητα και τους δημοκρατικούς θεσμούς». Σημειώνει παράλληλα ότι «η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές αλλά εθνική σταθερότητα για να αλλάξει σελίδα και να πετύχει μια ολοκληρωμένη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους» και υποστηρίζει ότι το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για συντεταγμένη διάλυση της Βουλής πριν από την προεδρική εκλογή γίνεται γιατί «η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται ότι μέχρι τον Φεβρουάριο το κλίμα θα είναι διαφορετικό και γι' αυτό αγωνίζεται -μάταια- για την επίσπευση των εξελίξεων».

Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ καλεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να «επανεξετάσει τη θέση του, αποδεχόμενος το διάλογο και τη συνεννόηση εν όψει της σκληρής διαπραγμάτευσης για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τα Μνημόνια και την τρόικα». Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει και την πρόταση Κουβέλη για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για να βρεθεί «κοινός τόπος» στο θέμα του χρέους, καθώς όπως επισημαίνουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη «αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συμβάλει στη διαπραγμάτευση ας αποδεχτεί την πρόταση Βενιζέλου για την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης».

Καμμένος και Θεοδωράκης ζητούν πρόωρες εκλογές

Υπέρ της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών τάχθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι «δεν μπορούν ο πρωθυπουργός και ο κ. Βενιζέλος να αρνούνται τις προτάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο ότι «αγνοούν τη Βουλή, το σύνολο των πολιτικών αρχηγών και τον ελληνικό λαό» υπενθυμίζοντας ότι «η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα αρνήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συναινέσει στην πρόταση των ΑΝΕΛ για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για τα εθνικά θέματα».

Παράλληλα ο Πάνος Καμμένος με ραδιοφωνική του συνέντευξη τάχθηκε υπέρ των πρόωρων εκλογών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν θα διευκολύνουμε (σ.σ. την κυβέρνηση) με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας όποιος και αν είναι αυτός. Είναι ξεκάθαρο, ακόμα και αν αυτός είναι ο Κώστας Καραμανλής και το λέω αυτό όσο πιο δυνατά μπορώ. Δεν θέλω να μείνει κανένα περιθώριο» (real fm).

Ποτάμι

Συντεταγμένη διάλυση της Βουλής και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές μετά την «εκλογή ενός ισχυρού Προέδρου της Δημοκρατίας» θέλει το Ποτάμι, σχολιάζοντας τις συναντήσεις που είχαν οι Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας με τον Κάρολο Παπούλια. Μάλιστα το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη ζητεί επίσης ν' αρχίσει από την παρούσα Βουλή η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, ν' αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να επιτευχθεί συναίνεση σε «μια πατριωτική πρόταση για το χρέος». «Είμαστε σύμφωνοι ότι οι εκλογές δεν μπορούν να αιφνιδιάζουν την κοινωνία και πολύ περισσότερο την οικονομία. Οι κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού πρέπει να είναι σταθεροί» τονίζει το Ποτάμι. Θ. Λ.

* ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

«Αναγκαία η από κοινού αντιμετώπιση του χρέους»

«Είναι εξαιρετικά αναγκαίο να εξασφαλιστεί η από κοινού αντιμετώπιση του χρέους, καθώς αυτό δεν είναι βιώσιμο, μπορεί να αναδιαρθρωθεί στο πλαίσιο μιας συστηματικής, έντονης και αποτελεσματικής -κατά συνέπεια- αναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας», δηλώνει ο Φ.

Κουβέλης, δίνοντας το στίγμα του ζητήματος, που θέτει σήμερα το μεσημέρι στη μία, οπότε αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κατά τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, όσο κι αν οι αντιθέσεις και οι διαφορές των κομμάτων είναι δεδομένες, πρέπει να υπάρξει ο «ελάχιστος κοινός τόπος» στο θέμα του χρέους. Ο ίδιος διαφωνεί με την προοπτική συγκρότησης μιας κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» και επιμένει στη συστράτευση όλων των δυνάμεων στη βάση ενός κοινού ελάχιστου πολιτικού τόπου για την αναδιαπραγμάτευση και την αναδιάρθρωση του χρέους. Εκτίμησε δε ότι εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή δεν είναι εφικτή και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Αναφερόμενος στη διακοπή του διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ στην προοπτική συγκρότησης μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι το κόμμα «με τη σημερινή του πολιτική έκφραση» υπηρετεί την ασκούμενη πολιτική, η οποία βρίσκει αντίθετη τη ΔΗΜΑΡ. Ερωτηθείς για τη στάση του κόμματος εάν άλλαζε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ή αποχωρούσε από την κυβέρνηση, απάντησε ότι «δεν προσωποποιείται το ζήτημα. Δεν είναι το θέμα μόνο να φύγει από την κυβέρνηση αλλά πρέπει να καταθέσει και την πολιτική που θέλει, από εδώ και πέρα, να ασκήσει» («Παραπολιτικά fm»).

* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

«Συναντήσεις δικομματικού, διπολικού παιχνιδιού»

Στο «παιχνίδι της πόλωσης» εντάσσει ο Δ. Κουτσούμπας τις συναντήσεις των Α. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ θεωρεί ότι τέτοιες συναντήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του «δικομματικού, διπολικού παιχνιδιού» και διαπιστώνει: «Οσο μεγαλώνει η στρατηγική σύγκλιση σε πολιτικά μείζονα ζητήματα μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο θα δυναμώνουν κι αυτοί οι προεκλογικοί τόνοι αντιπαράθεσης για τέτοια, πολλές φορές, δευτερεύοντα ζητήματα».

Τα Μνημόνια, «όπως και να τα ονομάσεις», επισημαίνει ο κ. Κουτσούμπας, θα παραμείνουν. «Τα ίδια μέτρα που παίρνονται στην Ελλάδα με αντίστοιχους νόμους παίρνονται και στη Γαλλία, που δεν έχει Μνημόνιο, παίρνονται και στην Ιταλία, παίρνονται και σε άλλες χώρες που δεν έχουν καθόλου Μνημόνια ή που δεν έχουν τόσο μεγάλο δημόσιο χρέος που έχει η Ελλάδα», εξήγησε σε συνέντευξή του («Real News»).

Σημείωσε ότι «σ' αυτό το παιχνίδι που παίζεται στο πολιτικό σκηνικό, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μπορούν να τα βρουν μια χαρά», παραπέμποντας στη συμφωνία για τη στρατηγική πολιτική κατεύθυνση, την Ε.Ε. για τα ζητήματα της οικονομίας, τους τομείς της οικονομίας, τη βιομηχανία, τα ναυπηγεία, την αγροτική οικονομία κ.ο.κ. «Εφόσον συμφωνείς σε κάποια ψίχουλα ελεημοσύνης και οι μεν και οι δε και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια πράγματα στην ουσία υπόσχονται ότι θα κάνουν μετεκλογικά», πρόσθεσε.

Επανέλαβε δε ότι δεν τίθεται ζήτημα συμμετοχής του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «γιατί δεν μπορεί να βρεθεί κοινή βάση και δεν υπάρχουν κοινές προϋποθέσεις».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Πολιτικά κόμματα
Κυβέρνηση
Προεδρία της Δημοκρατίας
Για το ίδιο θέμα
«Ναι» στον Πρόεδρο, αν συμφωνήσουμε για εκλογές