Έντυπη Έκδοση

Προεκλογικά τουρκοκυπριακά παιχνίδια με ανύπαρκτο χάρτη

Δημοσίευμα... εσωτερικής κατανάλωσης και εξυπηρέτησης προεκλογικής σκοπιμότητας προς όφελος του Ντερβίς Ερογλου φαίνεται να είναι το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Millyet», αναφορικά με χάρτη που φέρεται να κατέθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Η Λευκωσία διέψευσε την κατάθεση χάρτη και ζήτησε από τον ΟΗΕ να προστατεύσει τη διαδικασία των συνομιλιών από παραπλανητικές διαρροές.

Στο χθεσινό δημοσίευμα της «Millyet», το οποίο υπογράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Κύπρο, Σεφά Καραχασάν, δημοσιεύεται κατάλογος με τα χωριά τα οποία ζητεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιστραφούν στους νόμιμους κατοίκους τους, σημειώνοντας πως οι περιοχές στις οποίες γίνεται αναφορά υπερβαίνουν τα όσα έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβάνοντας την Αμμόχωστο, μέρος της Καρπασίας και μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά πως ενώ με το σχέδιο Ανάν το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο θα καταλάμβανε το 29% του εδάφους της Κύπρου (μετά και την επιστροφή συγκεκριμένων περιοχών), οι νέες προτάσεις κατεβάζουν το ποσοστό στο 25%, πρόταση η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα είναι παρόμοια με τον χάρτη που συζητούσαν Μακάριος και Ντενκτάς το 1977.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία και η δήλωση του Ντερβίς Ερογλου την οποία επικαλείται η εφημερίδα, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να διερωτάται κατά τη διάρκεια ενημέρωσης πολιτών για τις εξελίξεις στο Κυπριακό «αν δώσουμε αυτή τη γη, πού θα μείνουμε εμείς;».

Παιχνίδι για Ερογλου

Το εδαφικό είναι το πλέον ευαίσθητο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων για τους Τουρκοκύπριους, καθώς και μόνο το ενδεχόμενο επιστροφής της πόλης της Μόρφου θα σημάνει και απώλεια ψήφων για όποιον «προεδρικό» υποψήφιο το υποστηρίξει. Για αυτό κατά τη διάρκεια των μέχρι σήμερα φάσεων των συνομιλιών Αναστασιάδη - Ερογλου, η τουρκοκυπριακή πλευρά αποφεύγει να συζητήσει εις βάθος το εδαφικό.

Η «Millyet» επικαλείται και διπλωματικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες αν και οι διαπραγματεύσεις πάγωσαν λόγω των δραστηριοτήτων του «Barbaros», οι συνομιλίες βρίσκονταν ήδη σε αδιέξοδο λόγω του εδαφικού και πως για αυτό δεν αναμένεται να προχωρήσουν γρήγορα, εάν επαναρχίσουν. Το δημοσίευμα επικαλείται και πληροφορίες που θέλουν τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντε να έχει ζητήσει κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα την απόσυρση του «Barbaros», κάτι που δεν έγινε δεκτό.

Συγκεκριμένα η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρεται να έχει ζητήσει τη Μόρφου, το Βαρώσι, τη Λεύκα, το Ριζοκάρπασο, την Κυθρέα, τα Λιμνιά, τον Αγιο Σέργιο, τη Γιαλούσα, το Μπογάζι, τη Γαληνόπορνη, το Λεονάρισσο, το Συριανοχώρι, το Πυρόι, τη Βατυλή, την Αγκαστίνα, τη νότια Μεσαορία, τη μισή Λευκωσία και τη μισή Αμμόχωστο.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται παράλληλα και πως η Μόρφου είναι η πιο αρδεύσιμη περιοχή του νησιού καθώς και πως η περιοχή αποτελεί την τοποθεσία δύο πανεπιστημίων, ενώ στην Κυθρέα υπάρχει ισχυρή στρατιωτική παρουσία. Τέλος το Ριζοκάρπασο θεωρείται σημαντικό καθώς εκεί διαμένει μεγάλος αριθμός εποίκων.

Δεν υπάρχει χάρτης

Από την πλευρά της, πάντως, η κυπριακή κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη να δηλώνει πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει καταθέσει οτιδήποτε αναφορικά με το εδαφικό πέραν των κριτηρίων βάσει των οποίων πρέπει να επιλυθεί το συγκεκριμένο κεφάλαιο. Τέτοια κριτήρια είναι, για παράδειγμα, η παραγωγικότητα της γης, οι προοπτικές ανάπτυξης των περιοχών, καθώς επίσης και κάποιες περιοχές που έχουν ιδιαίτερη θρησκευτική, πολιτισμική ή ιστορική σημασία για τους Ελληνοκύπριους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τουρκία
Εξωτερική πολιτική
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Κύπρος