Έντυπη Έκδοση

Ευρωπαϊκές βολές κατά Βλ. Πούτιν

Να σεβαστεί την «ενότητα της Ουκρανίας» κάλεσε το Βερολίνο τη Μόσχα μετά τις εκλογές της Κυριακής στην Ανατολική Ουκρανία. «Θα κρίνουμε τη Ρωσία και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν βάσει των δηλώσεών τους, σύμφωνα με τις οποίες η ενότητα της Ουκρανίας δεν θα διακυβευτεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι «αποκαλούμενες εκλογές», οι οποίες κρίνονται παράνομες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, «παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα των συμφωνιών του Μινσκ» που υπογράφηκαν στις 5 Σεπτεμβρίου μεταξύ του Κιέβου και των ανταρτών, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και της Μόσχας.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε επίσης χθες ότι το Βερολίνο βρίσκει «ακατανόητο» το γεγονός ότι «επίσημες φωνές στη Ρωσία» αναγνωρίζουν τις εκλογές που διεξήχθησαν από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία.

Στο ίδιο ύφος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι, της νέας επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η οποία είχε ήδη υπογραμμίσει από το Σάββατο ότι οι συμφωνίες του Μινσκ παραμένουν ο μοναδικός «νόμιμος τρόπος» ανάδειξης των τοπικών αρχών στην Ανατολική Ουκρανία που τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

«Οι εκλογές για την ανάδειξη των αυτονομιστών ηγετών στην Ανατολική Ουκρανία συνιστούν ένα εμπόδιο για την ειρήνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα», προειδοποίησε χθες ενώ χαρακτήρισε τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ένα νέο εμπόδιο στο δρόμο προς την ειρήνη στην Ουκρανία.

Η Ε.Ε. χαρακτήρισε την πρωτοβουλία αυτή «νέο εμπόδιο» στην εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία, ύστερα από μια σύγκρουση τουλάχιστον έξι μηνών με περισσότερους από 4.000 νεκρούς.

Τη βαθιά του ανησυχία εξέφρασε και ο Βούλγαρος υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, Ντανιέλ Μίτοφ, για το αποτέλεσμα.

«Οι αποκαλούμενες συγκεκριμένες "εκλογές" έρχονται σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία της Ουκρανίας, όπως και με το Πρωτόκολλο του Μινσκ, και δεν συνεισφέρουν στην εξεύρεση διαρκούς πολιτικής λύσης της κρίσης στην Ουκρανία» δήλωσε ο κ. Μίτοφ, ο οποίος κάλεσε όλες τις πλευρές να συμβάλουν στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και να σεβαστούν την κυριαρχία, την ακεραιότητα και την ενότητα της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Ευρωπαϊκή Ένωση