Έντυπη Έκδοση

* ΚΟΣΟΒΟ

Ερευνα για διαφθορά αξιωματούχων της Ε.Ε.

Τον επικεφαλής μη στρατιωτικών επιχειρήσεων, Κένεθ Ντιν, απέστειλαν οι Βρυξέλλες στο Κόσοβο, ώστε να διεξαγάγει έρευνα, έπειτα από τις καταγγελίες για εμπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς υψηλόβαθμων στελεχών της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή (Eulex).

Η υπόθεση περί διαφθοράς ξέσπασε όταν η εισαγγελέας Μαρία Μπαμιέ κατηγόρησε τους αξιωματούχους της αποστολής ότι έλαβαν μεγάλα χρηματικά ποσά για στημένες δίκες. Η εισαγγελέας κατήγγειλε πως δύο στελέχη δωροδοκήθηκαν για τρεις υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, στις οποίες εμπλέκονται πολιτικοί και επιχειρηματίες.

Αμέσως μετά, η Eulex έθεσε σε διαθεσιμότητα τη Βρετανίδα εισαγγελέα με το επιχείρημα ότι διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες, ενώ ξεκίνησε διοικητική έρευνα εναντίον της. Η εισαγγελέας ζητεί τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αποστολής. «Δεν είναι στόχος μου να επιφέρω ζημία στην Eulex», τόνισε σε συνέντευξή της σε εφημερίδα της Πρίστινα, προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι που βρίσκονται στην αποστολή και εκείνοι που την καθοδηγούν από τις Βρυξέλλες προσπαθούν να καλύψουν τα πράγματα αντί να ασχοληθούν με αυτά».

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υπάρχει μια «σκοτεινή πλευρά» της αποστολής, με πολιτικές παρεμβάσεις, εμπόριο δικαστικών διαδικασιών και δωροδοκίες, ώστε οι υποθέσεις να μην βγαίνουν στη δημοσιότητα. Σχολίασε δε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αντιμετωπιστεί έτσι ως εισαγγελέας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κόσοβο