Έντυπη Έκδοση

Η Δύση γυρίζει την πλάτη στη Λιβύη

Κι ενώ σφοδρές μάχες συνεχίζουν να μαίνονται κοντά στο λιμάνι της Βεγγάζης στην ανατολική Λιβύη μεταξύ των δυνάμεων του στρατού και των ομάδων των Ισλαμιστών μαχητών, η Δύση γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη στη χώρα που «απελευθέρωσε» και βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το ξέσπασμα ενός γενικευμένου εμφυλίου πολέμου.

Γενικεύεται ο εμφύλιος, με θέατρο των μαχών αυτή τη φορά τη Βεγγάζη Γενικεύεται ο εμφύλιος, με θέατρο των μαχών αυτή τη φορά τη Βεγγάζη Δεκάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τη Βεγγάζη, υπακούοντας στη διαταγή του στρατού να εγκαταλείψουν το λιμάνι, όπου σύμφωνα με αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων έχουν οχυρωθεί οι Ισλαμιστές έπειτα από δύο εβδομάδες και πλέον, μαχών.

Τουλάχιστον 230 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου ο στρατός άρχισε την επίθεσή του στη Βεγγάζη ενώ η εκλεγμένη Βουλή και η κυβέρνηση, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και έχει μετακινηθεί στην πόλη Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης, διαθέτει μερικό έως περιορισμένο έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας.

Αντίθετα, παραστρατιωτικές ομάδες από τη Μισράτα και Ισλαμιστές σύμμαχοί τους ελέγχουν την πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου έχουν εγκαταστήσει αντίπαλη κυβέρνηση. Οι προσπάθειες του ΟΗΕ να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με στόχο τη συμφιλίωση των δύο πλευρών μέχρι τώρα τουλάχιστον αποτυγχάνουν.

Οι δυνάμεις του απότακτου στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ διαθέτουν πεπαλαιωμένα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Λιβύης. Οι αντίπαλοί του λένε ότι τον υποστηρίζουν η Αίγυπτος και άλλες αραβικές κυβερνήσεις, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει.

Κι ενώ η Λιβύη βρίσκεται στα πρόθυρα γενικευμένου εμφυλίου «η Δύση της γυρίζει την πλάτη». Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο δημοσιογράφος της «Ιντιπέντεντ» Πάτρικ Κόκμπερν, τα παχιά λόγια των ηγετών της Δύσης μετά την «απελευθέρωση της Λιβύης από τον δικτάτορα» ξεθύμαναν στην επίσκεψη του Ντέιβιντ Κάμερον το 2011 στη Βεγγάζη. Από τότε όλοι οι δυτικοί ηγέτες αποφεύγουν να στρέψουν το βλέμμα τους στο δημιούργημά τους, παρόμοιο με αυτό που έχουν δημιουργήσει σε κάθε χώρα που μεσολάβησαν για να «απελευθερωθεί» και στο τέλος βυθίζεται περισσότερο στο χάος και τον εμφύλιο.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Κόκμπερν «τα ξένα μέσα ενημέρωσης έχουν πάψει να καλύπτουν πλέον τις εξελίξεις στη Λιβύη, θεωρώντας -ορθώς- ότι είναι πολύ επικίνδυνο να μεταβούν εκεί δημοσιογράφοι». Ομως, όπως συνεχίζει, «την καλύτερη δουλειά έκαναν μάλλον οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίες διαπίστωσαν ότι πολλές από τις ακρότητες που είχαν αποδοθεί στις δυνάμεις του Καντάφι ώστε να εξασφαλιστεί η υποστήριξη της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, στην πραγματικότητα μάλλον δεν διαπράχθηκαν ποτέ, όπως και η Διεθνής Αμνηστία δεν βρήκε ποτέ ενδείξεις για μαζικούς βιασμούς γυναικών από στρατιώτες του Καντάφι».

(ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ - INDEPENDENT)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Πολεμικές επιχειρήσεις
Λιβύη