Έντυπη Έκδοση

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ, ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ

Υγρός τάφος για 24 ψυχές ο Βόσπορος

Τουλάχιστον 24 ψυχές, οι περισσότερες από τις οποίες παιδιά και γυναίκες από το Αφγανιστάν και τη Συρία, χάθηκαν στα παγωμένα νερά του Βοσπόρου, όταν ναυάγησε το σαπιοκάραβο που τους μετέφερε. Οι ψαράδες και τα τουρκικά σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στην περιοχή κατάφεραν να σώσουν μόλις 7 από τους 30 ή 40 άτυχους λαθρομετανάστες, που πιθανολογείται ότι είχαν προορισμό την Κωστάντζα της Ρουμανίας, χώρα εντός των συνόρων της Ε.Ε.

Ασύλληπτη η τραγωδία, με τα άψυχα σώματα τυλιγμένα με κουβέρτες Ασύλληπτη η τραγωδία, με τα άψυχα σώματα τυλιγμένα με κουβέρτες Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», το ατύχημα συνέβη κοντά στη Ρούμελη Φενέρι, ένα μικρό χωριό όπου ο Βόσπορος συναντά τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ οι ψαράδες δήλωσαν στην εφημερίδα ότι κανένας από τους μετανάστες δεν είχε σωσίβιο.

Οι τουρκικές αρχές διέταξαν έρευνα για την τραγωδία και δύο εισαγγελείς αποστέλλονται στην περιοχή για αυτοψία. Παρ' ότι παραμένουν άγνωστες οι αιτίες που προκάλεσαν την τραγωδία, οι ψαράδες που γνωρίζουν καλά τα νερά και την περιοχή υποστηρίζουν ότι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στα στενά κάνουν τη διέλευση αυτών των μικρών, υπερφορτωμένων πλοίων δύσκολη και ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Δεκάδες σκάφη με μετανάστες έχουν ανατραπεί στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο τον τελευταίο χρόνο, αλλά λίγα ναυάγια έχουν αναφερθεί κοντά στον Βόσπορο. Πριν από δύο μήνες, ένα σκάφος που μετέφερε 82 μετανάστες διασώθηκε από την τουρκική ακτοφυλακή στα ανοικτά της βόρειας ακτής της Κωνσταντινούπολης. Οι πρόσφυγες, κυρίως Σύροι και Αφγανοί, επίσης κατευθύνονταν προς τη Ρουμανία.

Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, χιλιάδες μετανάστες έχουν προσπαθήσει να φτάσουν σε χώρα της Ε.Ε., πολλοί από τους οποίους δεν τα κατάφεραν. Παρ' όλα αυτά, χιλιάδες απελπισμένων προσφύγων επιδιώκουν το αβέβαιο αυτό ταξίδι.

ΠΗΓΕΣ: Reuters- BBC

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ναυτικά ατυχήματα/Ναυάγια
Μετανάστες και πρόσφυγες