Έντυπη Έκδοση

Η Μέρκελ επιμένει στην ελεύθερη μετακίνηση εντός Ευρωπαϊκή Ενωση

Ενώ το Λονδίνο προσπαθεί να υποβαθμίσει την ουσία δημοσιεύματος για την ανησυχία της Γερμανίδας καγκελαρίου όσον αφορά στη βρετανική πολιτική έναντι της μετανάστευσης, η ευθεία σύγκρουση Γερμανίας - Βρετανίας είναι καθ' όλα εμφανής και χθες, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε για να τονίσει ότι η ελευθερία μετακίνησης στην Ε.Ε. είναι αδιαπραγμάτευτη.

Τονίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποκύψει στην απόπειρα του Βρετανού πρωθυπουργού να περιορίσει το δικαίωμα των Ευρωπαίων να ζουν και να εργάζονται εντός των κρατών-μελών, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ υπογράμμισε πως είναι θέμα του Λονδίνου να αποσαφηνίσει ποιο ρόλο θέλει να διαδραματίσει στο μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Αυτό δεν είναι διμερές ζήτημα μεταξύ Γερμανίας και Βρετανίας αλλά μεταξύ της Βρετανίας και όλων των Ευρωπαίων εταίρων της», είπε, επισημαίνοντας πως μπορεί η Γερμανία να θέλει να παραμείνει η Βρετανία ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά η αρχή της ελεύθερης μετακίνησης είναι αδιαπραγμάτευτη.

Προηγουμένως, ο Βρετανός υπουργός οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν είχε απορρίψει όσα αναφέρονταν σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» σύμφωνα με το οποίο η Ανγκελα Μέρκελ θα εγκαταλείψει τις προσπάθειές της να κρατήσει τη Βρετανία εντός Ε.Ε. αν η χώρα προχωρήσει τα σχέδιά της να περιορίσει τη μετανάστευση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεχόμενος ισχυρές πιέσεις από το αντι-ευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) εν όψει των εθνικών εκλογών του προσεχούς Μαΐου αλλά και από δικούς του βουλευτές, ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει δηλώσει πως μπορεί να προσπαθήσει να περιορίσει τη μετανάστευση από τις χώρες της Ε.Ε., εφόσον επανεκλεγεί, κάτι που κατά τις Βρυξέλλες θα παραβίαζε το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης. Εξάλλου, η βρετανική κοινή γνώμη εμφανίζεται δυσαρεστημένη λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης να περιορίσει τη μετανάστευση θεωρώντας πως επιδρά περιοριστικά η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Τζορτζ Οσμπορν μάλιστα στην απάντησή του στις γερμανικές προειδοποιήσεις τόνισε πως η χώρα του θα εξακολουθήσει να επιδιώκει την προάσπιση «του εθνικού της συμφέροντος» στην Ευρώπη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

(Πηγές: AFP-Reuters-BBC-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Γερμανία