Έντυπη Έκδοση

Συγκρούσεις στην Ιταλία για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Ματέο Ρέντσι

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώθηκαν χθες στην Μπρέσα της βόρειας Ιταλίας κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ο οποίος έκανε λόγο για «σχέδιο που επιχειρεί να διχάσει το χώρο της εργασίας» ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα την αποφασιστικότητά του για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Ο πόλεμος με τον κόσμο της εργασίας θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο διαμηνύουν οι συνδικαλιστές.

Περίπου 300 διαδηλωτές, φοιτητές, συνδικαλιστές, μέλη αριστερών κινημάτων, προσπάθησαν να προσεγγίσουν επιχείρηση την οποία επισκεπτόταν ο Ιταλός πρωθυπουργός, προσκεκλημένος της ιταλικής Ενωσης Βιομηχάνων. «Υπάρχει σχέδιο διχασμού του κόσμου της εργασίας αλλά δεν υπάρχουν δύο Ιταλίες, μία της εργασίας και άλλη των εργοδοτών... Κι όποιοι θέλουν να με αντικαταστήσουν, ας το προσπαθήσουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Καταφέρθηκε μάλιστα εναντίον εκείνων που προσπαθούν να χτυπήσουν την κυβέρνηση «εκμεταλλευόμενοι τον πόνο των ανέργων».

«Η κυβέρνηση Ρέντσι δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και ο επικεφαλής της πρέπει να καταλάβει και να πεισθεί πως ανοίγοντας πόλεμο με τον κόσμο της εργασίας, θα βρεθεί σε αδιέξοδο», ανέφερε αργότερα μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο Μαουρίτσιο Λαντίνι, γραμματέας του συνδικάτου Fiom-Cgil που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος των εργατών μετάλλου.

Κατά τις συγκρούσεις στην Μπρέσα τραματίστηκαν ένας καραμπινιέρος κι ένας των ειδικών δυνάμεων καταστολής.

Εν τω μεταξύ χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι δύο ιταλικές τράπεζες, για τις οποίες οι έλεγχοι αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποκάλυψαν ότι έχουν σοβαρά προβλήματα, εργάζονται για την επίλυσή τους ενώ το ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές στο σύνολό του. Μέχρι τώρα, ο Ματέο Ρέντσι δεν είχε κάνει κανένα άμεσο σχόλιο για τα λεγόμενα stress tests της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις τράπεζες Monte dei Paschi και Carige, που είναι οι μόνες στην Ιταλία για τις οποίες κρίθηκε ότι απαιτείται ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων τους.

Την ίδια ώρα, το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat προβλέπει μείωση κατά 0,3% σε ό,τι αφορά το φετινό ΑΕΠ της Ιταλίας και αναμένει αύξηση κατά 0,5% για το 2015 και 1% για το 2016. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

(Πηγές: Ansa-ΑΠΕ-Corriere della Sera)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία