Έντυπη Έκδοση

Κατέρρευσε πάλι το σύστημα συνταγογράφησης

Στον αέρα τινάχτηκε για άλλη μια φορά το περιβόητο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, με συνέπεια να μείνουν χωρίς φάρμακα επί ώρες ασθενείς σε όλη τη χώρα.

Η πολυδιαφημισμένη ηλεκτρονική συνταγογράφηση βρέθηκε εκτός λειτουργίας, προκαλώντας απόγνωση σε ασθενείς και γιατρούς Η πολυδιαφημισμένη ηλεκτρονική συνταγογράφηση βρέθηκε εκτός λειτουργίας, προκαλώντας απόγνωση σε ασθενείς και γιατρούς Είναι ενδεικτικό πως ασφαλισμένοι, ειδικά από απομακρυσμένα χωριά της περιφέρειας, κατέβηκαν στις πόλεις για να πάρουν την πολυπόθητη συνταγή για τα φάρμακά τους, αλλά -φευ- οι γιατροί σχεδόν όλο το πρωινό δεν μπορούσαν να καταχωρίσουν συνταγή ούτε για... δείγμα.

Επίσημη δικαιολογία της υπεύθυνης εταιρείας ΗΔΙΚΑ ήταν πως δημιουργήθηκαν προβλήματα «στη λειτουργία της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τα οποία αποδίδονται σε διαπιστωμένη ατέλεια της τελευταίας έκδοσης του φυλλομετρητή του firefox, με αποτέλεσμα την αδυναμία αποθήκευσης των δεδομένων τοπικά, γεγονός το οποίο οδηγεί σε διπλασιασμό του όγκου συνταγογράφησης ανά δευτερόλεπτο».

Γι' αυτό και η ΗΔΙΚΑ κάλεσε τους γιατρούς να προχωρήσουν «στη χρήση άλλων φυλλομετρητών (chrome, explorer, κ.τ.λ.) είτε στη ρύθμιση της τελευταίας έκδοσης φυλλομετρητή (firefox έκδοση 33)».

«Ενοχοι» οι γιατροί

Από την άλλη πάλι, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός υποστήριζε χθες ενώπιον του υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, πως η... πτώση οφείλεται στο γεγονός ότι είναι αρχές του μήνα και όλοι οι γιατροί σπεύδουν να συνταγογραφήσουν για τους ασθενείς τους πριν κλείσει το πλαφόν των επισκέψεών τους, με συνέπεια το σύστημα να μην αντέχει. Δικαιολογία που ακούγεται μήνες τώρα από επίσημα χείλη.

Αλλωστε το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν «πέφτει» για πρώτη φορά. Σχεδόν σταθερά από πέρυσι η πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα βρίσκεται εκτός λειτουργίας προκαλώντας πονοκέφαλο στους γιατρούς και απόγνωση στους ασθενείς.

Γι' αυτό και από τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ) επισημαίνεται: «Παρά τις επανειλημμένες ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες μας ότι το σύστημα συνταγογράφησης παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργίας, ιδίως τις πρώτες εργάσιμες μέρες του μήνα που υπάρχει μεγάλος φόρτος συνταγογράφησης, τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν».

ΔΗΜ. ΕΥΘ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Πληροφορική και διαδίκτυο
Υγεία
Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ)