Έντυπη Έκδοση

ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ

Στους δρόμους οι μαθητές για το νέο Λύκειο

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στο χώρο της Παιδείας, με το ενδεχόμενο εκτόνωσης να φαίνεται μάλλον απίθανο, προς το παρόν. Μετά τα πανεπιστήμια, ξεσηκωμός επικρατεί στους μαθητές όλης της χώρας που ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με πορείες διαμαρτυρίας και καταλήψεις σχολείων, αντιδρώντας στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

Τα αιτήματα μπορεί να διαφέρουν σε κάποια σημεία, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν κοινοί παρονομαστές. Οπως δήλωσε στην «Ελευθεροτυπία» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης, «υπάρχει ένα κύμα, μια προεργασία στους μαθητές. Δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο κοινό πλαίσιο αιτημάτων αλλά η αντίδρασή τους αφορά κυρίως το νέο Λύκειο, την τράπεζα θεμάτων και τις εξετάσεις στην πρώτη Λυκείου».

Στο θέμα των καταλήψεων αναφέρθηκε και ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, χθες στη Βουλή. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις κινητοποιήσεις. Ομως υπάρχει ένα άλλο θέμα που έχει να κάνει με το αναλυτικό διδακτικό πρόγραμμα μέσα στο έτος. Αν η κατάληψη επεκταθεί τι γίνεται; Η ύλη πού θα πάει;», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λοβέρδος και έκανε λόγο για 500 σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη και για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν για τη μαθητική κοινότητα. Επίσης συνέδεσε τις κινητοποιήσεις με την επέτειο του Πολυτεχνείου λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή».

Τα κύρια αιτήματα των μαθητών μπορεί να συνοψιστούν στην κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και των εξετάσεων στην Α' Λυκείου, όπως και στην άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υποδομές. Οι μαθητές επστράτευσαν μέχρι και το Διαδίκτυο για το συντονισμό των ενεργειών τους. Στις ανακοινώσεις τους ζήτησαν από δασκάλους, καθηγητές και γονείς να συνδράμουν στον αγώνα τους για ένα καλύτερο σύστημα εκπαίδευσης. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι κινητοποιήσεις έχουν λάβει αναμφίβολα πανελλαδικό χαρακτήρα.

«Καλύτερη μόρφωση και ζωή»

* Στην Αττική τουλάχιστον 50 σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη ενώ σε ένα οι μαθητές πραγματοποιούν αποχή. Χθες στην Αθήνα διοργανώθηκε μαθητική πορεία διαμαρτυρίας με αφετηρία τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και προορισμό τη Βουλή.

* Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες το πρωί, στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, στην πλατεία Αριστοτέλους. Ακολούθησε πορεία μέσω των οδών Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Βενιζέλου η οποία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν «δυναμώνουμε τον αγώνα για καλύτερη μόρφωση και ζωή» και «οι μαθητές δεν σκύβουν το κεφάλι, παλεύουνε για μόρφωση και κοινωνία άλλη». Υπό κατάληψη βρίσκεται μεταξύ άλλων και το Μουσικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης που αντιμετωπίζει ακόμα προβλήματα μεταφοράς. Παρά τις μέχρι τώρα προσπάθειες για εξεύρεση λύσης, 88 μαθητές εξακολουθούν να μην εξυπηρετούνται από τα σχολικά λεωφορεία, αναγκαζόμενοι να μεταβαίνουν στο σχολείο τους με όποιο τρόπο μπορούν.

«Οι μαθητές δεν σκύβουν το κεφάλι, παλεύουνε για μόρφωση και κοινωνία άλλη», φώναξαν στη Θεσσαλονίκη «Οι μαθητές δεν σκύβουν το κεφάλι, παλεύουνε για μόρφωση και κοινωνία άλλη», φώναξαν στη Θεσσαλονίκη * Μεγάλης έκτασης ήταν και οι κινητοποιήσεις των μαθητών στη Δυτική Ελλάδα σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Γιώργος Παναγιωτόπουλος. Αυτή τη στιγμή υπό κατάληψη τελούν 100 Γυμνάσια και Λύκεια σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, αριθμός που αντιστοιχεί στο 30% των σχολείων της Δυτικής Ελλάδας. Στην Πάτρα χθες το μεσημέρι περίπου 1.000 μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια έκαναν πορεία διαμαρτυρίας μέχρι την έδρα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. Αν και δεν κατάφεραν να συναντηθούν με τη διευθύντρια, κ. Πιερρή, παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

* Στο νομό Ηρακλείου Κρήτης 30 σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη, στα Χανιά 19, στο Ρέθυμνο 13 και στο Λασίθι 15. Αυξημένη ήταν η συμμετοχή σε πορεία διαμαρτυρίας μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων που πραγματοποιήθηκε χθες στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση.

* Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Μαγνησία, όπου υπό κατάληψη βρίσκεται το 20% των σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Χθες, οι μαθητές του Βόλου πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από το κτήριο Μουρτζούκου μέχρι την πλατεία Ελευθερίας.

* Στο νομό Λάρισας 20 σχολεία τελούν υπό κατάληψη και σε άλλα 7 οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματά τους.

* Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες και στο Ναύπλιο με τη συμμετοχή μαθητών από όλα τα Λύκεια της πόλης.

* Στην Ηπειρο 39 σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη, ενώ στη Θεσπρωτία τα 8 από τα 22.

Η Παιδεία καθίσταται πλέον ένα ακόμα ανοιχτό μέτωπο που δυσκολεύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποδείξει ότι διατηρεί ακόμα τον έλεγχο της κατάστασης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Παιδί
Σχολεία
Υπουργείο Παιδείας
Κινητοποιήσεις