Έντυπη Έκδοση

«Εμφραγμα» στο Καποδιστριακό εξαιτίας των μετεγγραφών

Με «έμφραγμα» απειλείται το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρυτανείας, από τις μετεγγραφές σχεδόν διπλασιάστηκαν οι φοιτητές σε σχολές όπως η Ιατρική και η Νομική. Καλεί δε την πολιτεία να ενισχύσει οικονομικά το Πανεπιστήμιο, που ανέλαβε το βάρος αυτό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρόμοια στοιχεία ισχύουν και γι' άλλες σχολές και τμήματα. Ομως αναμένεται και παραπέρα αύξηση, με άλλες ευνοϊκές διατάξεις και με τις κατατακτήριες εξετάσεις, με αποτέλεσμα ο τελικός αριθμός των προστιθέμενων στους κανονικούς εισακτέους φοιτητές να αναμένεται ακόμα πιο υψηλός.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «το ΕΚΠΑ ως το κεντρικό Πανεπιστήμιο της Χώρας καλείται επομένως στην πράξη να απορροφήσει με διοικητική και επιστημονική επάρκεια ένα ακόμη πιο διογκωμένο κύμα νέων φοιτητών. Αυτό δε συμβαίνει, ενώ παράλληλα η υποδομή του από άποψη προσωπικού και υλικοτεχνικών δυνατοτήτων έχει υποστεί δραματική συρρίκνωση την τελευταία περίπου τετραετία».

Η πρυτανεία καλεί την πολιτεία να πράξει το καθήκον της απέναντι στο πλέον τόσο επιβαρημένο ΕΚΠΑ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με επάρκεια στο σύνολο των υποχρεώσεών του. «Θα ήταν, π.χ., στοιχειώδης πράξη δικαίου να υπολογισθεί σωστά ένα ποσό ενίσχυσης κατά μετεγγραφόμενο φοιτητή, το οποίο να προστεθεί στα κονδύλια του τελικού Ιδρύματος υποδοχής. Χωρίς ενισχύσεις αυτής και άλλων μορφών, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το ΕΚΠΑ θα οδηγηθεί σε συμφόρηση υποχρεώσεων και αδιέξοδο λειτουργίας του. Ο σεβασμός στη Δημόσια Παιδεία από την πλευρά της Πολιτείας πρέπει να γίνει τώρα περισσότερο από ποτέ εμφανής, και οι πραγματικές προθέσεις σαφείς».

Νωρίτερα, ο πρύτανης, Θ. Φορτσάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χάσουν το τρέχον εξάμηνο οι φοιτητές που πήραν μετεγγραφή στο ΕΚΠΑ. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για επιστροφή διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι σήμερα προχωρούν σε νέα κινητοποίηση.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα Fm σχετικά με το αν οι φοιτητές που μετεγγράφηκαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο, είπε: «Υφίσταται ζήτημα, διότι δυστυχώς η Πολιτεία φόρτωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και δεν έπρεπε να γίνει αυτό. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι υπάρχουν οικογένειες που δεν τα βγάζουν πέρα και χρειάζονται βοήθεια. Ομως, η Πολιτεία, για να βοηθήσει αυτήν την κατάσταση, πρέπει συντεταγμένα και με σχέδιο να το κάνει αυτό και όχι να μεταφέρει ξαφνικά χιλιάδες ανθρώπους από τα περιφερειακά πανεπιστήμια στην Αθήνα... Δεν ξέρω αν θα χάσουν το εξάμηνο, γιατί το εξάμηνο ούτως ή άλλως θα το αρχίσουν».

Και συμπλήρωσε: «Δεν φτάνει που δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους απορροφήσουμε στα εργαστήρια, αλλά επιπλέον δεν έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και με τις διαδικασίες που θα ήθελε το κράτος, διότι από τους 1.300 υπαλλήλους, μας άφησε 600 και παρακαλούμε τόσο καιρό να μας επιστρέψει τους 140 που εκκρεμούν στο ΑΣΕΠ και 247 που είναι σε διαθεσιμότητα. Και ακόμη και αν μας επέστρεφε και αυτούς, πάλι θα χάναμε το 40% των υπαλλήλων μας, αλλά το κράτος έχει κλείσει τα αυτιά του και δεν λέει να καταλάβει ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν μπορεί να λειτουργήσει.»

Οσο για τη φύλαξη των χώρων του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο πρύτανης είπε ότι «σταδιακά θα έπρεπε να επεκταθεί αυτό σε όλο το Πανεπιστήμιο» ενώ ανέφερε πως «προτεραιότητά μας δεν είναι να έχουμε ένα είδος αστυνομικού κράτους στο Πανεπιστήμιο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Μετεγγραφές
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Φοιτητές
Παιδεία