Έντυπη Έκδοση

Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο: Θέατρο και Δημοκρατία

Επίκαιρη και ενδιαφέρουσα θεματική ύλη παρουσιάζει φέτος το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που διοργανώνει το Ε' Πανελλήνιο Θεατρολογικό Συνέδριο, με τίτλο «Θέατρο και Δημοκρατία», με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (1974).

Στόχος του συνεδρίου είναι η μελέτη και ανάδειξη των σχέσεων του θεάτρου στα πεδία της πολιτικής, η διερεύνηση των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που επηρέασαν τη σκηνική πράξη, τη δραματική γραφή και την καλλιτεχνική δημιουργία σε διάφορες ιστορικές χρονικές περιόδους και η συνδυαστική τους προσέγγιση. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί προβληματισμός και συζήτηση σχετικά με τον κοινωνικό ρόλο του θεάτρου, τη σχέση του με τη Δημοκρατία και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις.

Οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα εστιάσει το συνέδριο κινούνται σε ένα πλούσιο φάσμα, ξεκινώντας με αναδρομή από την ελληνική ιστορία του και οδηγώντας μας στην εξέλιξή του, από την καχεκτική δημοκρατία και τη Μεταπολίτευση στην κρίση του 21ου αιώνα.

Θέτει επίκαιρα ερωτήματα με την ενότητα: Η πολιτική του θεάτρου και το θέατρο της πολιτικής, ενώ αναδεικνύει τη σημαντικότητά του για την έκφραση και την αποτύπωση των ανθρώπινων κοινωνικοπολιτικών γεγονότων. Το θέατρο ως ένας «καθρέπτης» της πραγματικότητάς μας, αντανακλά τις ανάγκες, τα ντοκουμέντα που μας αλλάζουν και αναπαριστά κάθε πτυχή και ανάγκη της κοινωνίας μέσα από τις καλλιτεχνικές όψεις της προέκτασής του.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν ειδικές συνεδρίες που απευθύνονται σε νέες/ους ερευνητές ενώ θα λειτουργήσουν και παράλληλες θεματικές εκδηλώσεις.

Θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 5 έως 8 Νοεμβρίου 2014, προς τιμήν του καθηγητή Βάλτερ Πούχνερ, που είναι ιδρυτικό στέλεχος του τμήματος και διετέλεσε πρόεδρος.

Ο χώρος διεξαγωγής του συνεδρίου είναι το Κεντρικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30). Για το αναλυτικό πρόγραμμα, επισκεφτείτε την ηλεκτρονική του σελίδα :http://www.theatre.uoa.gr/

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Συνέδρια
Θέατρο
Τέχνη/Πολιτισμός
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)