Έντυπη Έκδοση

Μάγεψε η Jasmine Hamdan

Ξυπόλυτη, απλή, χωρίς περιττά φτιασίδια. Η εξαιρετικά ταλαντούχα Jasmine Hamdan ήταν απλά ο εαυτός της και κατόρθωσε να ενθουσιάσει όσους βρέθηκαν στο Gazarte, την πρώτη νύχτα του Νοέμβρη, μονάχα με τη βελούδινη φωνή και τη φυσική, εξωτική ομορφιά της.

 Το Live Stage του πολυχώρου τέχνης και πολιτισμού Gazarte υποδέχθηκε υπό το φως των κεριών τους θαυμαστές της γοητευτικής Λιβανέζας τραγουδίστριας, στήνοντας έτσι ένα σκηνικό που σαφώς παρέπεμπε στο μυστήριο που περιβάλλει την Απω Ανατολή, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούσε το ιδανικό περιβάλλον ώστε η Jasmine Hamdan να καταφέρει να ασκήσει τη γοητεία της στο ακροατήριο. Ο χώρος, ασφυκτικά γεμάτος ώρα πριν από την προγραμματισμένη εμφάνισή της, στη θέα και μόνο της οποίας οι παρευρισκόμενοι έδωσαν το πιο ζεστό τους χειροκρότημα.

Από τη στιγμή που ήχησαν οι πρώτες νότες του «Galbi» και η ζεστή χροιά της απλώθηκε στο χώρο, έγινε φανερό πως θα ακολουθούσε μια μαγική βραδιά με άρωμα Ανατολής. Η άψογη φωνή της -σαφώς καλύτερη από αυτή που ακούμε στα ηχογραφημένα albums της- δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει τις μυθικές αραβικές φωνές του παρελθόντος. Ωστόσο αυτό που απογείωσε το σόου του Σαββάτου δεν ήταν μόνο η φωνή της αλλά η ψυχή τε και σώματι αφοσίωση της τραγουδίστριας στην ερμηνεία, με το λυγερό κορμί της να κινείται, την ίδια στιγμή, χωρίς καμία επιτήδευση, στους ρυθμούς της ηλεκτρονικής folk pop μουσικής που επενδύει τα τραγούδια της. Κινούμενη μεταξύ δυο μικροφώνων, ενίοτε τραγουδούσε και στα δύο, δημιουργώντας έτσι διπλές φωνές, ενώ με τα χέρια της κατόρθωνε να αλλάξει τον τόνο της φωνής της, προσφέροντας μια υπέροχη ακουστική εμπειρία χωρίς τη βοήθεια ηλεκτρονικών μέσων. Αναμενόμενο αποκορύφωμα της βραδιάς ήταν η στιγμή που ερμήνευσε το τραγούδι «Hal», το οποίο έγραψε και τραγούδησε στην ταινία του Jim Jarmusch, «Only Lovers Left Alive» και απογείωσε την καριέρα της.

Η Jasmine Hamdan, -που εκτός από τραγουδίστρια και στιχουργός εκτελεί και χρέη ηθοποιού- κατάγεται από τον πολύπαθο Λίβανο. Ωστόσο ζει το πάθος της για τη μουσική εκτός των συνόρων της χώρας της, εφόσον πλέον κατοικεί στο Παρίσι. Ούσα ανήσυχο πνεύμα, έχει μοιράσει τη ζωή της σε χώρες τόσο της Ανατολής όσο και της Δύσης. Εχει ζήσει στον Λίβανο, στο Κουβέιτ, στο Αμπου Ντάμπι, στη Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά επιμένει να γράφει στίχους χρησιμοποιώντας διάφορες διαλέκτους της αραβικής γλώσσας όπως αυτές του Λιβάνου, του Κουβέιτ, της Παλαιστίνης, της Αιγύπτου και των Βεδουίνων, τιμώντας έτσι την αραβική της καταγωγή. Το γεγονός μάλιστα ότι με τη βοήθεια των διαλέκτων αυτών εξιστορεί προσωπικές εμπειρίες, μέχρι και φαντασιώσεις της, σε τραγούδια που επενδύονται από electro-folk ρυθμούς, καθιστά τη μουσική της μοναδική. Με τη βοήθεια του πενταγράμμου η Jasmine Hamdan καταφέρνει να σπάσει τους φραγμούς της αραβικής κουλτούρας, καθώς τη συνδυάζει με τα «καλά» στοιχεία της Δύσης, φτιάχνοντας με αυτόν τον τρόπο μοναδικές και ποιοτικές μουσικές συνθέσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική