Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ Η FRANKFURTER RUNDSCHAU

Γερμανικό κράξιμο στο success story

Μεθοδεύουν ξεπούλημα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στους Γερμανούς

Εξ οικείων -γερμανικών- τα βέλη κατά Β. Σόιμπλε και Αντ. Σαμαρά για το περιβόητο πια κυβερνητικό success story. Για κοροϊδία σε βάρος των Ελλήνων κάνει λόγο η Frankfurter Rundschau σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο οικονομικό και το κοινωνικό πεδίο στην Ελλάδα.

Ακόμη και το 2020 το ποσοστό της ανεργίας θα είναι πάνω από το 20% Ακόμη και το 2020 το ποσοστό της ανεργίας θα είναι πάνω από το 20% Ειδικότερα το άρθρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, εντάσσεται σε εκτενές αφιέρωμα της εφημερίδας για την «ευρωκρίση» και υπογραμμίζει το χάσμα απόψεων μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και των πολιτών ως προς την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Οπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα «αν πιστέψει κανείς τον Αντώνη Σαμαρά, η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω της. (...). Ακόμη και ο αυστηρός Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε κάνει λόγο για "success story". Ωστόσο αυτό εκλαμβάνεται από τους περισσότερους Ελληνες ως σκέτη κοροϊδία. Καθώς οι άνθρωποι πληρώνουν υψηλότατο τίμημα γι' αυτό που χαρακτηρίζει ο Γερμανός "τσάρος" της οικονομίας "τεράστια πρόοδο".

Το πρόγραμμα λιτότητας που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα καθ' υπόδειξη των διεθνών δανειστών επέφερε στη χώρα τη βαθύτερη και διαρκέστερη ύφεση από το τέλος του πολέμου».

Υψηλή ανεργία

Το δημοσίευμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) υπολογίζει πως το εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά ένα τρίτο στη διάρκεια της κρίσης, σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού απειλείται από τη φτώχεια, ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει ένα κατώτατο κοινωνικό βοήθημα αντίστοιχο του γερμανικού Hartz IV.

Οπως επισημαίνεται, η Ελλάδα ενδέχεται να επανέλθει στο δεύτερο μισό του 2014 -έπειτα από 24 τρίμηνα ύφεσης- και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης. «Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ώς τώρα τίποτα από αυτά», σχολιάζει ο αρθρογράφος, παραπέμποντας στην υψηλότατη ανεργία -ειδικά στους νέους.

Οπως αναφέρεται, «ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι η ανεργία θα διατηρηθεί στα φετινά επίπεδα και το 2015 παρά την τόνωση της ανάπτυξης. Το Ινστιτούτο Εργασίας -που πρόσκειται στα συνδικάτα- προβλέπει μάλιστα ακόμη και για το 2020 ποσοστό ανεργίας της τάξης του 20%-22%».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι άνοιξε κι άλλο η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Οπως διαπιστώνεται, «σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν υπάρχουν τόσο ακραίες διαφορές».

Είναι προφανές πως η προσέγγιση της Frankfurter Rundshau απέχει αρκετά από τη συνήθως θετική εικόνα που προβάλλουν ελληνικές συστημικές εφημερίδες και ΜΜΕ, ενώ το πώς εννοεί ο Β. Σόιμπλε το success story μπορεί να έχει την εξήγησή του στις τελευταίες εξελίξεις με επίκεντρο το προωθούμενο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Τομέα Ενέργειας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκο, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης στο συνέδριο Energy Commodities Conference 2014 (πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 31/10 και χρηματοδοτήθηκε από το Γερμανικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ΕΕΧ) «πάτησε το κουμπί» για την παράδοση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη γερμανική χρηματιστηριακή αγορά.

Ο υπουργός ανακοίνωσε την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική απόφαση της συγκυβέρνησης για άμεση ίδρυση μιας νέας εταιρείας, του Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας, με το ψευδές επιχείρημα της «συμμόρφωσης» της χώρας στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η νέα εταιρεία θα αντικαταστήσει το σημερινό λειτουργό συναλλαγών της ηλεκτρικής ενέργειας ΛΑΓΗΕ, ο οποίος θα «μετεξελιχθεί» σε χρηματιστήριο μέσα σε ένα διάστημα 12 μηνών, τουλάχιστον.

Η χρηματοδότηση του συνεδρίου από το Γερμανικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ΕΕΧ φανερώνει πολλά.

Μετά τη νεοφιλελεύθερη ομιλία του Γ. Μανιάτη ο εκπρόσωπος του ΕΕΧ Stefen Riediger όχι μόνο εξέφρασε την έντονη επιθυμία του να τοποθετηθεί το Γερμανικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ΕΕΧ, πρώτο και με προνομιακούς όρους στην υπό διαμόρφωση νέα αγορά, αλλά χαρακτήρισε ως «δώρο» την έναρξη από 1ης Δεκεμβρίου της διάθεσης από το ΕΕΧ ελληνικών χρηματιστηριακών προϊόντων ενέργειας.

Σημειώνεται πως από την κυβερνητική πλευρά δεν έχει υπάρξει απάντηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Τράπεζες
Κυβέρνηση
Υπουργείο Οικονομικών
Γερμανία
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα