Έντυπη Έκδοση

Εκτός γραμμής

Ο θάνατος του Μοχάμεντ Αλι

Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο οι τρομολάγνοι του Διαδικτύου θυμούνται τον Μοχάμεντ Αλι. «Στα τελευταία του, ο θρυλικός πρωτοπυγμάχος» διαδίδουν. «Ισως και να πέθανε ήδη, ο κορυφαίος όλων», γράφουν. Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, η οικογένειά του υποχρεώθηκε σε επίσημη διάψευση: «Ο άνθρωπός μας είναι καλά και ξεκουράζεται στο σπίτι του». Οι δημόσιες εμφανίσεις του είναι ελάχιστες και προξενούν θλίψη, αφού ο Greatest έχει γίνει λείψανο από τις αόρατες, αλλά τρομερές, γροθιές του συνδρόμου Πάρκινσον. Πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι τα χτυπήματα που ο Αλι δέχθηκε στο κεφάλι άνοιξαν τις πόρτες για την ασθένεια, αλλά αυτή είναι άλλης στιγμής συζήτηση. Θα πρέπει πρώτα να λύσουμε το φλέγον ζήτημα. Ζει ο Μοχάμεντ Αλι; Κι αν ναι, πόσες ημέρες ζωής έχει στο καντήλι του;

Δεν σκοτώνει το Πάρκινσον

Οργισμένοι από το νέο όργιο φημών, που θέλουν τον 72χρονο άνδρα ανήμπορο να σηκωθεί από το κρεβάτι του ή να μιλήσει, οι συγγενείς του έβαλαν μπροστά τους γιατρούς. «Ξέρετε, δεν πεθαίνει κάποιος από το Πάρκινσον», διευκρίνισαν εκείνοι, σε όποιον έχει τα αυτιά ανοιχτά. «Μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην κατάποση ή να πάθουν πνευμονία ή να πέσουν και να χτυπήσουν άσχημα, αλλά όχι να χάσουν τη ζωή τους από την ασθένεια», είπε ο δρ Εϊμπραχαμ Λίμπερμαν. «Δεν είδα κάτι που να με κάνει να φοβηθώ ότι ο κύριος Αλι θα πεθάνει μέσα στους επόμενους 12 μήνες». Οι φήμες για επιδείνωση της υγείας του πρωτοπυγμάχου ξεκίνησαν από τον ίδιο του τον αδελφό, αλλά ο συγκεκριμένος κύριος είχε βιαστεί να του ψάλει επικήδειο τον Φεβρουάριο του 2013. «Σε λίγες μέρες θα πεθάνει», είχε δηλώσει τότε.

Εκλεψαν την παλαίστρα

Στην άλλη άκρη του πλανήτη, στην Κινσάσα, ελάχιστοι θυμήθηκαν την 40ή επέτειο του Rumble in the Jungle και ακόμα λιγότεροι αισθάνονται δεμένοι με την ανάμνηση. Το στάδιο «Τάτα Ραφαέλ», όπου δόθηκε ο ιστορικός αγώνας με τον Τζορτζ Φόρμαν, είναι σήμερα ερείπιο. «Το μοναδικό απομεινάρι εκείνης της εποχής είναι τα δύο αποδυτήρια», ομολογεί ο επιστάτης του, Μπαρθέλεμι Μπασόνγκο. Και το ρινγκ, όπου ο Αλι χόρεψε το μαγευτικό του χορό; «Αυτό, πάει, το έκλεψαν πριν από χρόνια! Η αστυνομία διέταξε έρευνα, αλλά δεν βρήκε τίποτε. Μάθαμε από τρίτους ότι το εντόπισαν κάπου στη Νότια Αφρική». Σαν πολύτιμη λεοντή από κάποιο γέρικο λιοντάρι που σβήνει.

Νικ.α.π.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Στη στήλη
Εκτός γραμμής