Ηλεκτρονική Έκδοση

Ενδιάμεσες εκλογές για νέο Κογκρέσο στις ΗΠΑ

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Αμερικανοί προκειμένου να εκλέξουν νέο Κογκρέσο στο οποίο αναμένεται, σύμφωνα με αρκετές δημοσκοπήσεις, να επικρατήσουν οι Ρεπουμπλικανοί καθώς πέραν από ότι αναμένεται να ενισχύσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν ισχυρές πιθανότητες να κατακτήσουν την πλειοψηφία και στη Γερουσία, την οποία οι Δημοκρατικοί διατηρούν από το 2006.

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 06.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδος) στην ανατολική ακτή για την ψηφοφορία που θα ανανεώσει τις 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, τις 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και τους 36 από τους 50 κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών.

Τα μάτια θα είναι σήμερα στραμμένα σε δέκα πολιτείες κλειδιά, επτά από τις οποίες είναι πολιτείες που έχασε ο Μπαράκ Ομπάμα το 2012.

Οι Ρεπουμπλικανοί τις τελευταίες ώρες εμφανίζονταν βέβαιοι ότι θα κερδίσουν τουλάχιστον έξι έδρες και θα πάρουν τον έλεγχο της Γερουσίας ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αρκετά ντέρμπι. Τέτοια είναι πιθανό να σημειωθούν στη Τζώρτζια και στη Λουιζιάνα, που μαζί με τις πολιτείες Αλάσκα, Κολοράντο και Αϊόβα σημαίνει ότι ο έλεγχος της Γερουσίας θα είναι αμφίβολος μέχρι το βράδυ, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.
 
Η πιο ακριβή ενδιάμεση προεκλογική καμπάνια στην ιστορία των ΗΠΑ βρίσκει τους ψηφοφόρους να έχουν το λιγότερο ενδιαφέρον και διχασμένους σχετικά με το τι θέλουν να πράξει η κυβέρνηση Ομπάμα, στα τελευταία δύο χρόνια της θητείας της, σχολιάζουν οι NYT.
 
«Είναι πραγματικά η τελευταία ευκαιρία που έχουν οι Αμερικανοί να δώσουν την ετυμηγορία τους για την πολιτική Ομπάμα», δήλωσε ο Μιτ Ρόμνεϊ, ηττημένος του 2012, προβλέποντας, επιφυλακτικά, τη νίκη των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία.
 
Από την άλλη πλευρά ο Μπαράκ Ομπάμα είναι πεπεισμένος ότι το Δημοκρατικό κόμμα θα διατηρήσει τον έλεγχο της Γερουσίας στις βουλευτικές εκλογές, όπως διαβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, επιχειρώντας ωστόσο να υποβαθμίσει την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.
«Δε συμφωνώ με τους δημοσκόπους. Η πρόβλεψή μου είναι (...) ότι θα διατηρήσουμε τον έλεγχο της Γερουσίας» είπε ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν στο CNN.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, NYT

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές
ΗΠΑ
Για το ίδιο θέμα
Προβάδισμα στους Ρεπουμπλικανούς