Ηλεκτρονική Έκδοση

Reuters: «Από «ταραχοποιός» εν αναμονή πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας»

Ο 40χρονος «πρώην κομμουνιστής μαθητής» λειτουργεί ήδη ως ο επόμενος πρωθυπουργός, αναφέρει σε άρθρο του το Reuters, στο οποίο χαρακτηρίζεται «από «ταραχοποιός», εν αναμονή πρωθυπουργός» ο Αλέξης Τσίπρας. Το άρθρο αναφέρεται στην φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ και την «μεταστροφή του από τις πρώτες ημέρες της έναρξης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, το 2010, μέχρι σήμερα», κάνοντας λόγο για «μαλακή» στροφή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνει όμως τον κίνδυνο για την ΕΕ μιας εκλογής ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Αναφέρεται στη «στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ από τη ρητορική του «σκισίματος» του μνημονίου σε εκείνη της επαναδιαπραγμάτευσης, με επιχειρήματα για την ανάπτυξη τα οποία θυμίζουν "τις σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας". Συγκρίνει μάλιστα το κόμμα με άλλα κόμματα τα οποία είχαν αντιθεσμική ρητορική, αλλά μετά την μεγέθυνσή τους στις κάλπες έκαναν θεσμική στροφή, όπως η δεξιά αντιμεταναστευτική Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία.
 
Το Reuters επισημαίνει ωστόσο ότι οι κίνδυνοι από μια άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία θεωρούνται από πολλά θεσμικά κέντρα στην Ευρώπη ως «υψηλοί», παρά την «ρεαλιστική στροφή», καθώς θεωρείται ότι το επίπεδο ελάφρυνσης χρέους το οποίο ζητεί το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς «είναι παράλογο». Πολλοί τοποθετούν μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ στο κύμα ανόδου των λαϊκιστικών ρευμάτων, δεξιών και αριστερών, σε ολόκληρη την ήπειρο.
 
Αναφορά γίνεται και στα «ριζοσπαστικά στοιχεία» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία πιθανώς να προσπαθήσουν να «ακυρώσουν» πλευρές της μετριοπαθούς στροφής, με ονομαστική αναφορά στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Παναγιώτη Λαφαζάνη.
 
Το πρακτορείο σημειώνει πάντως ότι η ρητορική για κρατικοποίηση των τραπεζών έχει χαθεί από το πολιτικό οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντως, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο πρακτορείο ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν της παρέχει ουσιαστικά περιθώρια διαπραγμάτευσης.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ