Ηλεκτρονική Έκδοση

Τώρα θέλουν τους διοικητικούς υπαλλήλους στα ΑΕΙ

Η αύξηση του αριθμού των φοιτητών σε δημοφιλείς πανεπιστημιακές σχολές λόγω των μετεγγραφών απασχολεί πλέον το υπουργείο Παιδείας και τους πρυτάνεις, οι οποίοι μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο να ενισχυθούν οι σχολές με διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά και διδακτικό προσωπικό. Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε συνάντηση με τα Συντονιστικά των ΑΕΙ και των ΤΕΙ για το ζήτημα των μετεγγραφών και των διοικητικών υπαλλήλων, ενώ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ δήλωσε πως δεν μπορεί να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς επιπλέον διοικητικούς υπαλλήλους.

Ο υπουργός Παιδείας συζήτησε με τα συντονιστικά των ΑΕΙ και των ΤΕΙ για το ζήτημα των μετεγγραφών, και την εφαρμογή τους με ενίσχυση σε διδακτικό προσωπικό και κονδύλια των Ιδρυμάτων που βαρύνονται από αυτές.

Το ΕΚΠΑ με χθεσινή ανακοίνωση γνωστοποιεί πως οι δημοφιλείς σχολές του καλούνται να φιλοξενήσουν έως και διπλάσιο αριθμό φοιτητών από εκείνους που είχαν εισαχθεί με τις εξετάσεις:
 
«Μετά την υποβολή στο Ε.Κ.Π.Α. και στις Γραμματείες των επιμέρους Τμημάτων του των ακριβών στοιχείων μετεγγραφόμενων από άλλα Α.Ε.Ι. βάσει των πρόσφατων αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας, προκύπτει πλέον μια πάρα πολύ σημαντική αύξηση του τελικού αριθμού εγγραφόμενων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ιδρύματος.
 
Χαρακτηριστικά, σε Σχολές αυξημένης ζήτησης, όπως η Ιατρική και η Νομική, υπολογίζεται ήδη ότι η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε ένα διπλασιασμό του αρχικού αριθμού εισακτέων. Παρόμοια στοιχεία ισχύουν και γι' άλλες Σχολές και Τμήματα. Όμως, σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, αναμένεται και παραπέρα αύξηση με άλλες ευνοϊκές διατάξεις και με τις κατατακτήριες εξετάσεις, ώστε ο τελικός αριθμός των προστιθέμενων στους κανονικούς εισακτέους φοιτητών να προβλέπεται σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο.
 
«Αυτό δε συμβαίνει, ενώ παράλληλα η υποδομή του από άποψη προσωπικού και υλικοτεχνικών δυνατοτήτων έχει υποστεί δραματική συρρίκνωση την τελευταία περίπου τετραετία. Συγκεκριμένα τόσο από την άποψη της συμπλήρωσης των κενουμένων θέσεων Δ.Ε.Π., όσο και από την άποψη της εντελώς δυσανάλογης, σχεδόν παράλογης, αποψίλωσης των θέσεων του διοικητικού προσωπικού, όσο, τέλος, και από την άποψη της ραγδαίας μείωσης των κονδυλίων για την υλικοτεχνική υποδομή και την λειτουργία του Πανεπιστημίου, η όλη κατάσταση, χωρίς καμία υπερβολή, διαγράφεται δραματική» προστίθεται.
 
Προκειμένου να αντεπεξέλθει σε αυτό το βάρος, η διοίκηση του ιδρύματος προτείνει να υπολογισθεί ένα ποσό ενίσχυσης ανά μετεγγραφόμενο φοιτητή, το οποίο να προστεθεί στα κονδύλια του τελικού Ιδρύματος υποδοχής.
 
«Χωρίς ενισχύσεις αυτής και άλλων μορφών είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το Ε.Κ.Π.Α. θα οδηγηθεί σε συμφόρηση υποχρεώσεων και αδιέξοδο λειτουργίας του» σημειώνεται.
 
Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο πρύτανης του ιδρύματος Θόδωρος Φορτσάκης μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM. «Εμείς, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καλούμαστε σήμερα να φιλοξενήσουμε 25% παραπάνω από τους φοιτητές που είχαμε πέρυσι. Για να σας το κάνω λιανά: η Ιατρική Σχολή έβαλε 168 και τώρα έχει 421. Άλλο να έχεις 170 ανθρώπους και τις υποδομές γι' αυτούς και άλλο για 420. Δεν μπορούν π.χ. να πηγαίνουν στα εργαστήρια, διότι δεν έχουμε για τόσους φοιτητές, ούτε καθηγητές, ούτε διοικητικούς υπαλλήλους» τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Σχετικά με τον κίνδυνο να χάσουν οι υπό μετεγγραφή φοιτητές το εξάμηνο, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ σημείωσε ότι «υφίσταται ζήτημα». «Δεν ξέρω αν θα χάσουν το εξάμηνο, γιατί το εξάμηνο ούτως ή άλλως θα το αρχίσουν. Δεν φτάνει που δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους απορροφήσουμε στα εργαστήρια, αλλά επιπλέον δεν έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε και με τις διαδικασίες που θα ήθελε το κράτος, διότι από τους 1.300 υπαλλήλους μας άφησε 600 και παρακαλούμε τόσο καιρό να μας επιστρέψει τους 140 που εκκρεμούν στο ΑΣΕΠ και 247 που είναι σε διαθεσιμότητα. Και ακόμη και αν μας επέστρεφε και αυτούς, πάλι θα χάναμε το 40% των υπαλλήλων μας, αλλά το κράτος έχει κλείσει τα αυτιά του και δεν λέει να καταλάβει ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν μπορεί να λειτουργήσει» σημείωσε.
 
Ο κ. Φορτσάκης σχολίασε και το θέμα της φύλαξης του ΕΚΠΑ και τις αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί: «Να ξέρετε ότι προτεραιότητά μας δεν είναι να έχουμε ένα είδος αστυνομικού κράτους στο πανεπιστήμιο. Ούτε το θέλουμε ούτε το επιθυμούμε ούτε και θα το κάνουμε. Αλλά αυτό που θέλουμε είναι να γίνει το πανεπιστήμιο ένας χώρος ασφάλειας και έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μέχρι να φτάσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η συστηματική φύλαξη του πανεπιστημίου».
 
 
newsroom enet

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΑΕΙ
Μετεγγραφές
Φοιτητές
Υπουργείο Παιδείας
ΤΕΙ