Ηλεκτρονική Έκδοση

Το Ισλαμικό Κράτος βασάνισε παιδιά που κρατούσε ομήρους στο Κομπάνι

14χρονα παιδιά που υποχρεώνονταν να παρακολουθούν βίντεο με αποκεφαλισμούς και χτυπήματα με καλώδια ήταν οι συνθήκες για τα παιδιά που είχαν αιχμαλωτίσει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους, όπως αναφέρει σήμερα με ανακοίνωσή του του Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΗRW).

Στις 29 Μαΐου οι τζιχαντιστές απήγαγαν 250 παιδιά τα οποία επέστρεφαν στο Κομπάνι μετά από τις σχολικές τους εξετάσεις. Στη συνέχεια απελευθέρωσαν όλα τα τα κορίτσια, κράτησαν όμως ως ομήρους τους 153 αγόρια σε ένα σχολείο στο Μανμπίτζ, μια πόλη 55 χλμ. νοτιοδυτικά του Κομπάνι τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα σταδιακά ως τις 29 Οκτωβρίου.
Επικαλούμενη μαρτυρίες τεσσάρων αγοριών, η οργάνωση υπογραμμίζει οτι  η κακοποίηση αυτών των 153 παιδιών, μερικά από τα οποία κρατήθηκαν ακόμη και έξι μήνες, ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.
Σύμφωνα με τις αφηγήσεις των παιδιών που έχει στη διάθεσή της η HRW, αναγκάζονταν να προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα, υποβάλλονταν σε εντατική θρησκευτική κατήχηση, ενώ τα υποχρεώονταν επίσης να παρακολουθούν βίντεο με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να πολεμούν ή να αποκεφαλίζουν αιχμαλώτους.
"Αυτοί που δεν συμμορφώνονταν με το πρόγραμμα ξυλοκοπούνταν. Μας έδερναν με ένα πράσινο λάστιχο ή ένα χοντρό καλώδιο με σύρμα πλεγμένο γύρω του. Χτυπούσαν επίσης τις πατούσες των ποδιών μας", φέρεται να δήλωσε ένα αγόρι.
"Μερικές φορές έβρισκαν δικαιολογίες για να μας χτυπούν χωρίς λόγο... Μας έβαζαν να μαθαίνουμε στίχους του Κορανίου και έδερναν αυτούς που δεν κατάφερναν να τους μάθουν".
Τα τέσσερα παιδιά από τα οποία πήρε συνέντευξη η HRW τόνισαν την ιδιαίτερα μάλιστα την ιδιαίτερα κακή μεταχείριση των παιδιών που είχαν συγγενείς στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίες υπερασπίζονται το Κομπάνι.
Τέλος, τα αγόρια είπαν πως δεν τους δόθηκε καμιά εξήγηση για την απελευθέρωσή τους πέραν του ότι τελείωσαν τη θρησκευτική τους εκπαίδευσή. "Τους έδωσαν 150 συριακές λίρες (1 δολάριο), ένα DVD με θρησκευτικό υλικό και τα άφησαν να φύγουν", ανακοίνωσε η HRW. Τα τελευταία παιδιά που απελευθερώθηκαν ζητούν τώρα καταφύγιο στην Τουρκία, σύμφωνα πάντα με την οργάνωση.

Νewsroom Enet με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κούρδοι
Ισλαμικό Κράτος