Έντυπη Έκδοση

Ι. Τέντες: Οργανωμένη διαφθορά και στην πολιτική

Ανοδο κατά 14 μονάδες στη διεθνή κατάταξη εναντίον της διαφθοράς σημείωσε η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, κατά τον οποίο θεσμοθετήθηκε ο Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο Ιωάννης Τέντες, επικεφαλής του ανεξάρτητου οργάνου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής -αγιασμού για τα εγκαίνια των νέων γραφείων, εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς τη μάχη της Πολιτείας για την καταπολέμηση των εκτεταμένων φαινομένων διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Χαρακτηριστική ήταν η απάντησή του, στο αν υπάρχει θέληση από την πλευρά των κρατικών αρχών να παταχθούν οι εστίες διαφθοράς: «Με ρωτούν, υπάρχει θέληση; Απαντώ ναι, χωρίς κανένα δισταγμό. Με ρωτούν, ποια είναι η εκτίμησή σας, θα έχει διάρκεια αυτή η βούληση; Απαντώ, η μέχρι τώρα στήριξη της Πολιτείας και τα μηνύματα από την κοινωνία μού δίνουν το δικαίωμα να πω ναι».

Ως εθαρρυντικο σημάδι εμφάνισε την άνοδο της χώρας κατά 14 μονάδες στο διεθνή δείκτη καταπολέμησης της διαφθοράς, γεγονός που απέδωσε στην εφαρμογή του προγράμματος από τον ανεξάρτητο φορέα. «Δίνουμε», είπε, «την απάντηση της Πολιτείας στην πρόκληση της διαφθοράς, που αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα για την ανάπτυξη και την ευημερία και τροχοπέδη για τις επενδύσεις».

Παρών στην τελετή ήταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχει διαφθορά οργανωμένη και μεγάλη, μικρή και διάχυτη, στην πολιτική εξουσία, στο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό, αφού η κρίση δεν είναι μόνον σύμπτωμα του δημόσιου τομέα αλλά και του ιδιωτικού.

Οσον αφορά στη θέσπιση της θέσης του Εθνικού Συντονιστή, σημείωσε ότι αποτελεί διαβεβαίωση για την στήριξη της προσπάθειας κατά της διαφθοράς.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη, Χαρ. Αθανασίου, Ν. Δένδιας και Β. Κικίλιας, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτ. Ρίζος, η ηγεσία του Αρείου Πάγου, εκπρόσωποι των κομμάτων κ.ά. ΒΑΝΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη
Διαφθορά