Έντυπη Έκδοση

Ο ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Νέα σχέση με παλιές δεσμεύσεις

Αλυσοδεμένη στο άρμα των δανειστών θα παραμείνει η Ελλάδα για αρκετά χρόνια ακόμα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης παραδέχτηκε ότι «Οι σχέσεις μας με τους δανειστές είναι μια σχέση που θα διαρκέσει πολλά χρόνια, μέχρι να ξεπληρώσουμε το 75% των δανειών μας».

Είπε αυτά που δεν λένε τα άλλα κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός Είπε αυτά που δεν λένε τα άλλα κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός Η παραδοχή Χαρδούβελη, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «Ανατροπή» στο Mega, έρχεται να επιβεβαιώσει όσους το προηγούμενο διάστημα έλεγαν ότι οι κυβερνητικοί «λεονταρισμοί» περί τέλους των Μνημονίων και απεξάρτηση από τους δανειστές δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών κατέρριψε ακόμα και τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί νέας εποχής χωρίς μνημόνια από τις αρχές του 2015, καθώς της (τυπικής) εξόδου από το Μνημόνιο θα προηγηθεί μια μεταβατική περίοδος προσαρμογής 6-12 μηνών, με την τρόικα να παραμένει στην Αθήνα και να ασκεί έλεγχο στην ελληνική οικονομία.

Σε μια προσπάθεια, βέβαια, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο κ. Χαρδούβελης έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές θα αλλάξει, σημειώνοντας ότι θα είναι μια «νέα σχέση». Ωστόσο, απέφυγε να την προσδιορίσει, λέγοντας ότι το περιεχόμενο της «νέας σχέσης» είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που γίνονται αυτό τον καιρό με την τρόικα.

Ωστόσο, αυτό που προφανώς ξέχασε ο κ. Χαρδούβελης είναι ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης επίσκεψης των επικεφαλής των ελεγκτών στην Αθήνα, ο ίδιος είχε πει ότι η επόμενη μέρα του Μνημονίου δεν είναι θέμα συζήτησης που θα γίνει με την τρόικα, αλλά σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ των τριών οργανισμών και της ελληνικής κυβέρνησης.

Περιγράφοντας ο υπουργός Οικονομικών αυτή τη «νέα σχέση» με τους δανειστές, είπε ότι ο ίδιος στο Eurogroup μίλησε για «συνετή έξοδο» από το Μνημόνιο. «Αυτό σημαίνει», όπως εξήγησε, «ότι έχεις ένα δίχτυ ασφαλείας στην άκρη, αν το χρειαστείς απέναντι στις αγορές». Πρόσθεσε δε ότι το γεγονός πως οι εταίροι μιλάνε για νέα σχέση «σημαίνει ότι έχουν μπει στο τραπέζι του διαλόγου κι ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες περί μίας συνετής εξόδου».

Είναι λοιπόν προφανές ότι και με τη νέα μορφή που θα πάρει (όταν την πάρει) το Μνημόνιο, η Ελλάδα θα είναι σε απόλυτη επιτήρηση από τους δανειστές, με την τρόικα να έχει τον πρώτο λόγο για την άσκηση οικονομικής πολιτικής.

Σε αυτό το κλίμα, άλλωστε, κινήθηκε με δηλώσεις του και ο επίτροπος επί των Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε ότι πολλά έχουν γίνει, πρέπει όμως να γίνουν περισσότερα. «Συζητάμε με τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση και την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος μεταρρυθμίσεων».

Παράλληλα, ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι: «Γνωρίζουμε τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, έχοντας υπ' όψιν τη συνοχή της Ευρωζώνης, θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, θα τη βοηθήσουμε να βγει στις αγορές, θα το κάνουμε με έναν φιλικό τρόπο, αλλά πάντα λαμβάνοντας υπ' όψιν τους κανόνες μας».

* Σαμαράς, Βενιζέλος και Χαρδούβελης, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντώνται σήμερα στις 12.30 για να συζητήσουν εν όψει του Eurogroup και της επιστροφής της τρόικας.

** Η Μέρκελ μιλάει για έξοδο...

ΗΙρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα για τη στήριξή τους ή βρίσκονται κοντά στην έξοδο από αυτά, δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Είναι η πρώτη φορά που έστω και με έμμεσο τρόπο αναφέρει ότι η χώρα μας είναι κοντά στην έξοδο από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, όμως αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από την αναμενόμενη ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού σκέλους προγράμματος στο τέλος του έτους. Η κ. Μέρκελ, ωστόσο, επισήμανε, μιλώντας στην Ενωση Γερμανών Εργοδοτών BDA, ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι εξαιρετικά εύθραυστη και πρόσθεσε πως σε μερικές χώρες χρειάζεται να εφαρμοστούν δομικές μεταρρυθμίσεις. Είπε ακόμα ότι έχει συντελεστεί μεγάλη οικονομική πρόοδος στην Ευρωζώνη αφότου κορυφώθηκε η κρίση του χρέους.

** Η Ν.Δ. πιέζει την... κυβέρνηση

Αποφασισμένος να πιέσει την κυβέρνηση για περισσότερες μεταρρυθμίσεις εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Με τον τρόπο αυτό η Συγγρού επιχειρεί να δώσει το δικό της στίγμα έναντι του ΠΑΣΟΚ και εν όψει της επικείμενης αξιολόγησης, στην οποία καθένας από τους κυβερνητικούς εταίρους αναλαμβάνει ένα ρόλο, με το φινάλε προδιαγεγραμμένο.

Ο κ. Παπαμιμίκος επιτέθηκε κατ' αρχάς στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, παρομοιάζοντας τη στάση του με αυτή του Γιώργου Παπανδρέου έναντι του Κώστα Καραμανλή. «Στον ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν στο σημείο να εκβιάζουν τη χώρα. Μιλούν για συνεννόηση και στήνουν διχασμό. Ο Αλέξης Τσίπρας αντιγράφει την τακτική που κάποιοι άλλοι ακολούθησαν το 2009», είπε χαρακτηριστικά. Β.ΣΑΜ.

** ΔΝΤ: αναποτελεσματικές οι συνταγές μας

«Καθόλου αποτελεσματικές» δεν ήταν οι συνταγές που πρότεινε το ΔΝΤ το 2010 για την αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας μετά τη δημοσιονομική κρίση, σύμφωνα με το αποτέλεσμα εσωτερικού ελέγχου που έκανε ο Οργανισμός και που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. Ο έλεγχος κατέληξε μάλιστα στο συμπέρασμα ότι οι συνταγές αυτές εστιάστηκαν υπερβολικά νωρίς σε μέτρα λιτότητας των προϋπολογισμών.

Το κοκτέιλ των μέτρων που προωθήθηκαν δεν ήταν καθόλου αποτελεσματικό στην υποστήριξη της επανεκκίνησης και συνέβαλε στο να είναι ασταθείς οι ροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές, γράφει η ανεξάρτητη υπηρεσία αποτίμησης του Διεθνούς Ταμείου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η έκθεση της υπηρεσίας συνολικά είναι πολύ επικριτική. Σημειώνει ότι σωστά προτάθηκε το 2008 και 2009 ομαδική επανεκκίνηση των προϋπολογισμών των πλουσίων χωρών, για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια ύφεση. Ομως η προτροπή του, το 2010-2011, προς σταθεροποίηση των προϋπολογισμών, μείωση των ελλειμμάτων κ.λπ., σε μερικές από τις πιο μεγάλες οικονομίες ήταν πρόωρη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών