Έντυπη Έκδοση

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΚΙΠ ΜΠΑΚ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ Ο ΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΛΕΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Τουρκική πρόκληση στη Βουλή

Τη στρατηγική της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετέφερε χθες στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο Οσμάν Ακίπ Μπακ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Τουρκία, ο οποίος στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και της Υποεπιτροπής Εταιρικών Σχέσεων του ΝΑΤΟ, δήλωσε από το βήμα στην αίθουσα Γερουσίας ότι ο τουρκικός στόλος έχει κάθε δικαίωμα να περιδιαβαίνει την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ενώ κατηγόρησε με υπέρμετρη θρασύτητα τη Λευκωσία ότι λαμβάνει μονομερώς πρωτοβουλίες, δίχως τη σύμφωνη γνώμη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Και τι δεν άκουσαν οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ από τον Τούρκο βουλευτή του κυβερνητικού κόμματος Και τι δεν άκουσαν οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ από τον Τούρκο βουλευτή του κυβερνητικού κόμματος «Δεν υπάρχει θέμα συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» υποστήριξε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «όλη η υφαλοκρηπίδα στην περιοχή πέριξ της Κύπρου είναι προσβάσιμη» και πως «οι δύο λαοί θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν τους φυσικούς πόρους, καθώς σε ό,τι αφορά τις πλουτοπαραγωγικές αυτές πηγές θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο».

Από ελληνικής πλευράς την απάντηση -σε ήπιο τόνο- έδωσε ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ήδη ολοκληρώσει την ομιλία του και είχε αποχωρήσει από την αίθουσα. Ο κ. Στυλιανίδης κάλεσε την Τουρκία να «μην ανοίγει ζητήματα στην περιοχή την ώρα που οι κίνδυνοι από τα φαινόμενα αστάθειας που εμφανίζονται απειλούν το σύνολο των κοινών μας συμφερόντων».

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος σήμερα με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Αϊντε είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «άνευ προηγούμενου» τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο και ως «παγκόσμια τρομοκρατική απειλή» τη δράση των ισλαμιστικών οργανώσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εξωτερική πολιτική
Τουρκία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
ΝΑΤΟ
Κύπρος