Έντυπη Έκδοση

Η Αγκυρα κρατάει ανοικτό το μέτωπο της έντασης

ΗΤουρκία δείχνει αποφασισμένη να τραβήξει και άλλο το σχοινί των προκλήσεων, καθώς αναζητεί πλατφόρμα γεωτρήσεων για να την εγκαταστήσει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η τουρκική κορβέτα αρμενίζει στο Αιγαίο Η τουρκική κορβέτα αρμενίζει στο Αιγαίο Αν και αρχικώς είχε αναφερθεί ότι το Αζερμπαϊτζάν ήταν διατεθειμένο να βοηθήσει την Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως έδωσε αρνητική απάντηση στην Αγκυρα, ξεκαθαρίζοντας ότι διατηρεί καλές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν θα ήθελε να τις διαταράξει. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Βατάν», η Ρουμανία αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα της Τουρκίας και είναι διατεθειμένη να την προμηθεύσει με πλατφόρμα γεωτρήσεων η οποία θα κοστίσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ και θα είναι έτοιμη σε 2 χρόνια.

Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε πως η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TRAO) δουλεύει με τη Shell στη περιοχή και αν εντοπιστούν κοιτάσματα θα τοποθετηθεί πλατφόρμα.

Πηγές στη Λευκωσία, που ασχολούνται με τα θέματα του φυσικού αερίου, ανέφεραν πως τα περί συνεργασίας με τη Shell αποτελούν αποκυήματα φαντασίας, όπως και το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί πλατφόρμα από τη Ρουμανία, η οποία είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε. και στο πρόσφατο συμβούλιο κορυφής κάλεσε μαζί με τις υπόλοιπες 17 χώρες την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αν παραχωρηθεί πλατφόρμα από ιδιωτική εταιρεία, τότε η Λευκωσία προτίθεται να κινηθεί νομικώς.

ΗΠΑ - Ισραήλ

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Τζον Κένιγκ σε χθεσινές δηλώσεις του εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να αναπροσανατολίσει την εξωτερική πολιτική της Κύπρου προς τη Δύση, καθώς ενισχύθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για τις εντάσεις που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κύπρου και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα της Κύπρου για ανάπτυξη των πόρων στην ΑΟΖ, πόροι που πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Σημείωσε, παράλληλα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλούς συμμάχους και εταίρους στην περιοχή και πως είναι σημαντικό να συνεργάζονται προς την κατεύθυνση των κοινών στόχων της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας.

Σήμερα φτάνει στην Κύπρο ο υπ. Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος θα έχει συναντήσεις τόσο με τον ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη όσο και με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Στην ατζέντα των συζητήσεων είναι τα θέματα του φυσικού αερίου και οι διμερείς σχέσεις, οι οποίες έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Χθες μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ πραγματοποίησαν νέες ασκήσεις στο FIR Λευκωσίας, με δύο τουρκικά αεροσκάφη να παρακολουθούν από απόσταση χωρίς να προκύψει οποιαδήποτε εμπλοκή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Εξωτερική πολιτική
Τουρκία
ΑΟΖ
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις