Έντυπη Έκδοση

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

Οι Αμερικανοί γυρίζουν την πλάτη στις εκλογές

Στις πιο δαπανηρές ενδιάμεσες εκλογές στην αμερικανική ιστορία οι ψηφοφόροι γύρισαν χθες την πλάτη τους σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους καταγράφοντας πολύ χαμηλά ποσοστά συμμετοχής ενώ αναδείχθηκαν οι βαθιές διαιρέσεις του εκλογικού σώματος για το τι κυβέρνηση επιζητούν τα τελευταία δύο χρόνια της θητείας Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Στις χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές επρόκειτο να ανανεωθεί το σύνολο της Βουλής των Αντιπροσώπων, 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και 36 θέσεις κυβερνητών. Οι Ρεπουμπλικάνοι ήλπιζαν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα κέρδιζαν έξι έδρες στην Γερουσία για να αποσπάσουν μετά από το 2006 τον έλεγχό της, κάτι που θα μπλόκαρε το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης Ομπάμα. Ομως οι κούρσες σε 7 πολιτείες-κλειδιά που ήταν οριακές, συν το γεγονός ότι στις αναμετρήσεις σε Γεωργία και Λουιζιάνα, όπου απαιτείται πλειοψηφία πάνω από 50%, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο έλεγχος της Γερουσίας να μην ξεκαθαρίσει σύντομα παρά μόνο τον προσεχή Ιανουάριο σε επαναληπτικές εκλογές στις δύο συγκεκριμένες πολιτείες.

Ψήφος - τιμωρία

Οι Δημοκρατικοί φοβούνταν ψήφο-τιμωρία προς τον Μπαράκ Ομπάμα αν και ήταν αισιόδοξοι ότι έστω και την ύστατη στιγμή μπορεί να λειτουργήσει η αποδεδειγμένη ικανότητά τους να συσπειρώνουν τους υποστηρικτές τους πριν από την κάλπη. Ηταν η τελευταία προεκλογική καμπάνια του Αμερικανού προέδρου ο οποίος έμεινε στο περιθώριο εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών δημοτικότητας (41%). Η εκστρατεία, σημείωσε το CNN, «σημαδεύτηκε από Δημοκρατικούς που απέφευγαν την σκιά του», ενώ η εφημερίδα USA Today έγραψε ότι ήταν «η τελευταία και πιο μοναχική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα» που είχε τεθεί «σε πολιτική καραντίνα» και άφησε χώρο στην γυναίκα του Μισέλ και το ζεύγος Κλίντον να σηκώσουν το βάρος της αναμέτρησης.

Η αβεβαιότητα των εκλογών αποτυπώνει και την διάθεση της αμερικανικής κοινωνίας. Παρά την αργή αλλά σταθερή βελτίωση της οικονομίας (ανάπτυξη 3,5%) το τελευταίο τρίμηνο και την μείωση της ανεργίας στο 5,9% αυτό δεν μεταφράζεται σε μια ευρύτερη αισιοδοξία και δεν πιστώνεται στον Μπαράκ Ομπάμα. Η μεταρρύθμισή του στο σύστημα Υγείας επέτρεψε σε εκατομμύρια Αμερικανών την πρόσβαση στην ασφάλιση, όμως η «Obamacare» παραμένει ο κατ' εξοχήν στόχος των επιθέσεων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Η κρίση στη Συρία και η επιδημία του ιού Εμπολα ενίσχυσαν την εντύπωση του ελλείμματος ηγεσίας του Λευκού Οίκου.

Η αβεβαιότητα των εκλογών αποτυπώνει την διάθεση της κοινωνίας, καθώς η αισιοδοξία δεν πιστώνεται στον Μπαράκ Ομπάμα Η αβεβαιότητα των εκλογών αποτυπώνει την διάθεση της κοινωνίας, καθώς η αισιοδοξία δεν πιστώνεται στον Μπαράκ Ομπάμα Εκτός όμως από την ψήφο για την ανανέωση του Κογκρέσου ή σε ορισμένες Πολιτείες για την εκλογή κυβερνήτη, πολλές προτάσεις ψηφοφόρων με στόχο την υιοθέτηση κανονιστικών ρυθμίσεων αποτελούσαν χθες αντικείμενο δημοψηφισμάτων. Στις εκλογές οι Αμερικανοί ψηφοφόροι κλήθηκαν σε μερικές πολιτείες να αποφασίσουν για μια σειρά θεμάτων όπως η άμβλωση, η μαριχουάνα, οι γάμοι ομοφυλοφίλων, οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, μέχρι και για το κυνήγι της αρκούδας...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ