Έντυπη Έκδοση

Μπαν Κι Μουν: «Ατυχείς» οι εκλογές στην Ανατολική Ουκρανία

«Ατυχείς», «αντιπαραγωγικές» αλλά και εκλογές... εντός εισαγωγικών χαρακτήρισε χθες ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Μπαν Κι Μουν, τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, τις οποίες ήδη έχει χαρακτηρίσει παράνομες και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο γ.γ. του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, μίλησε για «ατυχείς» και «αντιπαραγωγικές» διαδικασίες Ο γ.γ. του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, μίλησε για «ατυχείς» και «αντιπαραγωγικές» διαδικασίες Παρόμοιες ήταν και χθες και οι δηλώσεις της Μπερναντέντ Μίαν, εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δε θα αναγνωρίσει τις εκλογές και εξέφρασε την ανησυχία του για την προσπάθεια της Μόσχας να νομιμοποιήσει τα εκλογικά αποτελέσματα.

Στο μεταξύ, φόβους για το τέλος της εκεχειρίας στην περιοχή εξέφρασαν κάτοικοι στο Ντονέτσκ μετά την ανακοίνωση του ουκρανού προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, ότι θα επανεξετάσει τις δεσμεύσεις του σχετικά με την κατάπαυση του πυρός την επομένη κιόλας των εκλογών που πραγματοποίησαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Χθες, σφοδρά πυρά πυροβολικού έπληξαν το αεροδρόμιο της πόλης Ντονέτσκ (προπύργιο των αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία).

«... Αρχισαν στις 6.30 το πρωί. Στη διάρκεια της νύκτας ακούγονταν πυρά κατά διαστήματα. Είναι κόλαση», δήλωσε η Τατιάνα Βικτόροβνα που κατοικεί σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το αεροδρόμιο, επίκεντρο μαχών εδώ και πολλούς μήνες παρά την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που αποφασίστηκε πριν από δύο μήνες.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Πάβλο Κλίμκιν, επιβεβαίωσε από την πλευρά του τη σκλήρυνση της στάσης του Ουκρανού προέδρου δηλώνοντας σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ» πως οι αρχές του Κιέβου σκοπεύουν να «ανακτήσουν» τις ανατολικές περιοχές.

«Μερικές περιφέρειες στην Ανατολική Ουκρανία είναι εκ των πραγμάτων υπό τον έλεγχο φιλορώσων τρομοκρατών και ρωσικών στρατευμάτων. Ομως είναι ουκρανικές περιφέρειες, και θα τις ανακτήσουμε», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Ο Κλίμκιν δεν έδωσε καμιά διευκρίνιση για ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση. Περιορίστηκε απλώς στο να χαρακτηρίσει τις εκλογές ως «μείζονα παραβίαση» του πρωτοκόλλου του Μινσκ, που συνήφθη στις 5 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στο Κίεβο και τους αυτονομιστές με τη συμμετοχή της Μόσχας και του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη) και κατήγγειλε τις «επανειλημμένες επιδρομές πολυάριθμων Ρώσων στρατιωτών» στις περιοχές των ανταρτών στο Ντονμπάς. ΔΑΦΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

(Πηγές: Afp, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Ρωσία