Έντυπη Έκδοση

Η ΝΕΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΡΦΩΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟ ΤΗΣ

Ανακάλυψαν τη Μ. Ανατολή

«Στόχος μου είναι η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι ξένες μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες τη Δευτέρα η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ηρθε η ώρα  να ασχοληθούμε με την Μέση Ανατολή και  τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι Ηρθε η ώρα να ασχοληθούμε με την Μέση Ανατολή και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι Χωρίς να αναφερθεί (άμεσα) στην προκάτοχό της, Κάθριν Αστον, η Μογκερίνι δήλωσε ότι η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία είναι οι δύο τομείς στους οποίους θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της. «Πρώτη φορά νιώθω ότι υπάρχει ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να είναι παρούσα στη Μέση Ανατολή, για να υπάρξουν εξελίξεις.

Μπορεί να μην έγινε στο παρελθόν, αλλά σήμερα η εξωτερική πολιτική της Ευρώπης έχει τεράστιες δυνατότητες και αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να απαντήσει με μια φωνή» δήλωσε. Ερωτηθείσα για το αν σκοπεύει στα πέντε χρόνια της θητείας της να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, απάντησε πως αυτός είναι ο στόχος της.

Στο Ισραήλ, την ώρα που η κυβέρνηση Νετανιάχου επεξεργαζόταν σχέδιο για την επιβολή ποινής φυλάκισης έως είκοσι ετών στους Παλαιστινίους που εξακοντίζουν πέτρες στην άλλη πλευρά, μια πρωτοβουλία για την ειρήνη ανέλαβαν συνολικά εκατόν πέντε απόστρατοι στρατηγοί, πρώην διοικητές της αστυνομίας και επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας (Μοσάντ).

Με μία δημόσια επιστολή οι συνυπογράφοντες ασκούν πιέσεις στο Νετανιάχου να αναλάβει μία διπλωματική πρωτοβουλία στην περιοχή με στόχο να επιτευχθεί η ειρήνη με τους Παλαιστινίους στη βάση των δύο κρατών για δύο λαούς, όπως επισημαίνει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Γεντότ Αχαρονότ».

Οι ίδιοι εκφράζουν την εκτίμηση ότι το Ισραήλ «είναι επαρκώς ισχυρό» για να δεσμευτεί σε αυτό το σκοπό χωρίς αυτό να εμπεριέχει «κινδύνους για την ασφάλειά του.

Ο στρατηγός Αμνον Ρεσέφ, πρώην διοικητής μονάδων τεθωρακισμένων, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ανοικτή αυτή επιστολή, διευκρίνισε ότι οι υπογράφοντες έχουν «κουραστεί από τις μάχες που ξεσπούν συχνά τα τελευταία χρόνια και τάσσονται υπέρ του να καταβληθούν πραγματικές προσπάθειες προκειμένου να υιοθετηθεί η πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας».

Αναφέρονται με αυτό τον τρόπο στη Σαουδική Αραβία, που το 2002 είχε υποβάλει ένα παναραβικό ειρηνευτικό σχέδιο, βάσει του οποίου προτεινόταν η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ ως αντάλλαγμα για την απόσυρση των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά εδάφη.

«Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα μεταξύ της μίας ή της άλλης πλευράς» προστίθεται στην επιστολή που υποστηρίζει μια διπλωματική πρωτοβουλία που δεν θα «βασίζεται μόνο στις διμερείς διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους που μονίμως καταλήγουν σε αποτυχία».

«Θα επιθυμούσαμε να δούμε μία θαρραλέα πρωτοβουλία και την επίδειξη ηγεσίας εκ μέρους σας» υπογραμμίζουν οι συντάκτες της επιστολής που απευθύνεται στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

ΔΑΦΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

(Πηγές: Le Monde, El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Guardian)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκή Επιτροπή