Έντυπη Έκδοση

Εκστρατεία του ΟΗΕ οι απάτριδες να αποκτήσουν επιτέλους πατρίδα

Τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο δεν ανήκουν σε καμία πατρίδα, δεν έχουν εθνικότητα, ούτε διαβατήριο και κάθε δέκα λεπτά γεννούν ένα παιδί κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος σε αυτό το φαινόμενο, ξεκινά μια παγκόσμια εκστρατεία με τίτλο «Ανήκω» με στόχο αυτοί οι άνθρωποι να ανήκουν κάποια στιγμή, κάπου.

Καλούν λοιπόν τις χώρες που τους «φιλοξενούν» να τους αναγνωρίσουν και να παραχωρήσουν εθνικότητα σε παιδιά χωρίς πατρίδα και ιθαγένεια σε μέλη εθνικών μειονοτήτων.

«Η έλλειψη πατρίδας κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται σαν η ίδια η ύπαρξή τους να είναι έγκλημα. Εχουμε μία ιστορική ευκαιρία να δώσουμε τέλος στη μάστιγα αυτή εντός δέκα ετών και να δώσουμε πίσω την ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους», τόνισε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες.

Χωρίς δικαιώματα

Οι απάτριδες δεν απολαμβάνουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τα προνόμια που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούμε δεδομένα. Αυτά τα «νομικά φαντάσματα» συχνά καταλήγουν απόκληροι, συλλαμβάνονται ή είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στην εκμετάλλευση, περιλαμβανομένης της δουλείας. «Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο... Είναι μία ανωμαλία του 21ου αιώνα», υπογράμμισε ο Γκουτιέρες.

Οι λόγοι που οι άνθρωποι αυτοί χάνουν ή δεν αποκτούν ποτέ την εθνικότητά τους είναι πολλοί:

* Παιδιά που γεννιούνται σε καταυλισμούς προσφύγων συχνά δεν δικαιούνται να αποκτήσουν την ιθαγένεια της νέας χώρας, στην οποία γεννήθηκαν, και δεν έχουν καμία ευκαιρία να επιστρέψουν στη χώρα των γονέων τους για να διεκδικήσουν την εθνικότητα.

* Επίσης, εθνικές μειονότητες, όπως η κοινότητα των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία), δεν λαμβάνουν εθνικότητα, γεγονός που τους στερεί πολλά δικαιώματα.

* Σε 27 χώρες δεν επιτρέπεται στις γυναίκες να «κληροδοτήσουν» στα παιδιά τους την εθνικότητά τους, γεγονός που, σύμφωνα με την UNHCR, δημιουργεί γενιές απάτριδων.

Παράδειγμα το Κιργιστάν

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες χώρες που σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία αντιμετωπίζουν σοβαρά το ζήτημα όπως η πρώην σοβιετική δημοκρατία του Κιργιστάν, η οποία την τελευταία πενταετία παραχώρησε την ιθαγένεια σε 65.000 Ρώσους.

Τα Ηνωμένα Εθνη δεσμεύτηκαν για πρώτη φορά να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με την υπογραφή της Σύμβασης του 1954 που αφορά το καθεστώς των απάτριδων και στη συνέχεια με σχετική Σύμβαση του 1961, παρ' ότι οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι έκτοτε δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος.

Αν και χωρίς χώρα, τα εκατομμύρια των απάτριδων έχουν στη φιλόδοξη αυτή παγκόσμια εκστρατεία του ΟΗΕ στο πλευρό τους προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να συγκεντρώσουν «10 εκατομμύρια υπογραφές για να αλλάξουν 10 εκατομμύρια ζωές».

Ανάμεσά τους ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης αιδεσιμότατος Ντέσμοντ Τούτου και η Ιρανή ακτιβίστρια Σιρίν Εμπαντί, βραβευμένη επίσης με Νόμπελ Ειρήνης, η Αμερικανίδα σοπράνο Μπάρμπαρα Χέντρικς, ο Νοτιοαφρικανός τρομπετίστας της τζαζ Χιού Μασεκέλα, ο Αφγανός συγγραφέας Χαλίντ Χοσεΐνι (συγγραφέας του «Χαρταετοί πάνω από την πόλη»), η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί και το μοντέλο από το Νότιο Σουδάν Αλεκ Ουέκ.

(Πηγές: BBC-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
ΟΗΕ