Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟ ΑΜΑΞΙ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 13 ΝΕΚΡΟΥΣ

Οι τζιχανιστές χτυπούν παντού

Σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού έχουν τεθεί από χθες οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας λόγω της μεγάλης θρησκευτικής εορτής των σιιτών Ασούρα, με το προσκύνημα να αποτελεί μείζονα δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι που δίνει μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Ο,τι απέμεινε από το παγιδευμένο αυτοκίνητο που σκόρπισε το θάνατο στην πρωτεύουσα του Ιράκ Ο,τι απέμεινε από το παγιδευμένο αυτοκίνητο που σκόρπισε το θάνατο στην πρωτεύουσα του Ιράκ Την ίδια στιγμή το Ισλαμικό Κράτος, που εντείνει το σφυροκόπημα στο Κομπάνι, αναλαμβάνει την ευθύνη με την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε τέντα όπου είχαν συγκεντρωθεί προσκυνητές στη Βαγδάτη με απολογισμό τουλάχιστον 13 νεκρούς και 29 τραυματίες και δείχνει για άλλη μία φορά το αποτρόπαιο πρόσωπό του με νέες εκτελέσεις τουλάχιστον 36 ανθρώπων - ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Σε παράλληλες εξελίξεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας ζητούν τροποποιήσεις στην Σένγκεν, υποστηρίζοντας ότι ξένοι τζιχαντιστές εκμεταλλεύονται τη συνθήκη, για να φτάσουν σε εμπόλεμες ζώνες και να σχεδιάσουν επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες.

Τουλάχιστον 36 μέλη της σουνιτικής φυλής Αλμπου Νιμρ, ανάμεσά τους γυναίκες και τρία παιδιά εκτέλεσαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στέλνοντας μήνυμα ότι όποιος αντιτάσσεται σφαγιάζεται. Η φυλή Αλμπου Νιμρ, ζει στην επαρχία Ανμπάρ μεγάλο μέρος της οποίας έχει καταλάβει το ΙΚ. Αρχηγοί της σουνιτικής φυλής υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 400 μέλη της έχουν σφαγιαστεί και εκατοντάδες άλλα αγνοούνται.

Εν τω μεταξύ σε νέες καταγγελίες φρίκης προβαίνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) υποστηρίζοντας ότι μαχητές του ΙΚ υποχρέωσαν 14χρονα παιδιά να παρακολουθούν βίντεο με αποκεφαλισμούς και τα έδερναν με καλώδια κατά τη διάρκεια των έξι μηνών της αιχμαλωσίας τους. Οι τζιχαντιστές απήγαγαν τα 250 παιδιά στο Κομπάνι στις 29 Μαΐου ενώ επέστρεφαν από το Χαλέπι όπου είχαν δώσει σχολικές εξετάσεις. Απελευθέρωσαν τα κορίτσια σε λίγες ώρες αλλά κράτησαν 153 αγόρια σε ένα σχολείο στο Μανμπίτζ, μια πόλη 55 χλμ. νοτιοδυτικά του Κομπάνι. Τα απελευθέρωσαν κατά ομάδες από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο - τα 25 τελευταία αφέθηκαν ελεύθερα στις 29 Οκτωβρίου. Η κακοποίηση αυτών των 153 παιδιών, μερικά από τα οποία κρατήθηκαν ακόμη και έξι μήνες, ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου, υπογράμμισε η HRW, επικαλούμενη μαρτυρίες τεσσάρων αγοριών από την ομάδα.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, CNN)

** Οι σιίτες γιορτάζουν

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι μουσουλμάνοι σιίτες συγκεντρώθηκαν χθες σε βωμούς και τζαμιά σε όλο το Ιράκ για να λάβουν μέρος στο τελετουργικό της Ασούρα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες μετέβησαν στην ιερή τους πόλη Κερμπάλα. Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί μαζικά στην πόλη αυτή με στόχο την προστασία των εκατοντάδων χιλιάδων Ιρακινών και περισσοτέρων από 65.000 πιστών που έχουν καταφθάσει από 20 χώρες, αραβικές και μη, για να μετάσχουν στους εορτασμούς. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν επίσης ληφθεί στη Βηρυτό όπου στα νότια προάστιά της, τα οποία αποτελούν προπύργιο της σιιτικής Χεζμπολάχ, έχει επιβληθεί για πρώτη φορά πλήρης αποκλεισμός. Χθες αργά το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε συλλήψεις «τρομοκρατών» που συνδέονταν με επιθέσεις εναντίον σιιτών την νύχτα της Δευτέρας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βία
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Ισλαμικό Κράτος
Πολεμικές επιχειρήσεις