Έντυπη Έκδοση

Χέρι στο Διαδίκτυο θέλουν να βάλουν οι Βρετανοί

Υπό το φόβο ότι διεθνείς τρομοκρατικές και ένοπλες οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, χρησιμοποιούν την τεχνολογία των κινητών και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διασπείρουν τα μηνύματά τους, ο νέος διευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας Πληροφοριών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη μεγαλύτερης παρακολούθησης των πολιτών.

Παίζουν στα δάχτυλα το Διαδίκτυο οι τζιχανιστές Παίζουν στα δάχτυλα το Διαδίκτυο οι τζιχανιστές Ο Ρόμπερτ Χανιγκαν, στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση ως επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας Πληροφοριών και Παρακολούθησης GCHQ (Government Communications Headquarters) κατηγόρησε τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ ότι έχουν εξελιχθεί «σε δίκτυα διοίκησης και ελέγχου προσφιλή σε τρομοκράτες» και ότι πρέπει να συμβάλουν περισσότερο στο έργο των υπηρεσιών ασφαλείας και επιβολής του νόμου. Αλλωστε, όπως τόνισε «η προστασία της ιδιωτικής σφαίρας δεν υπήρξε ποτέ απόλυτο δικαίωμα».

Ο Ρόμπερτ Χάνιγκαν δήλωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος, περισσότερο από κάθε άλλη ένοπλη οργάνωση στο παρελθόν, χρησιμοποιεί την τεχνολογία των κινητών και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως τα Twitter, Facebook και WhatsApp για να διασπείρει το μήνυμά του κρυμμένο πίσω από πολύπλοκα εργαλεία κρυπτογράφησης και δημιουργώντας μεγαλύτερα προβλήματα από ποτέ στις υπηρεσίες ασφαλείας.

«Το GCHQ και οι αδελφές υπηρεσίες, το ΜΙ5 και Secret Intelligence Service, δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά με την ύψιστη αποτελεσματικότητα χωρίς μία μεγαλύτερη υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα, περιλαμβανομένων των μεγαλύτερων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που κυριαρχούν στο Διαδίκτυο», υποστηρίζει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους «Financial Times».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι «κατανοεί για ποιον λόγο (οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας) διατηρούν αμήχανες σχέσεις με τις κυβερνήσεις, επιδιώκοντας να είναι ουδέτεροι δίαυλοι στοιχείων και να παραμένουν έξω ή υπεράνω της πολιτικής»...

Οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας και ορισμένοι Βρετανοί δικηγόροι ωστόσο έχουν κατηγορήσει το GCHQ για εκτεταμένη παράνομη παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, έπειτα από τη διαρροή από τον Εντουάρντ Σνόουντεν στοιχείων που αποκαλύπτουν λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων τόσο της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, όσο και της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA).

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ιντερπόλ Μιρέιγ Μπαλεστραζί, στην ομιλία της για τα 83 χρόνια ύπαρξης και δράσης της Ιντερπόλ τόνισε ότι «η απειλή της τρομοκρατίας δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε τόσο ισχυρή την ώρα που η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο εξαπλώνεται σε κάθε εικονικό χώρο».

Πρόσθεσε δε πως η εγκληματικότητα έχει ευνοηθεί σε αυτό το πρόσφορο έδαφος λέγοντας πως «οι εγκληματικές συμμορίες σχηματίζουν πολυεθνικές του εγκλήματος και η χαλάρωση των ελέγχων στα σύνορα έχει διευκολύνει τις μετακινήσεις τους».

(Πηγές: ΑΠΕ- AFP -Reuters)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Τρομοκρατία
Βρετανία