Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΔΟΥΡΟΥ - ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ελεεί δημάρχους με διορισμούς

Νέα «τροφή» στην κόντρα μεταξύ της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου και του υπουργού Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου έδωσε εμφάνιση του υπουργού σε τηλεοπτική εκπομπή προχθές αργά το βράδυ.

Κατά τη διάρκειά της ο κ. Ντινόπουλος αναφέρθηκε σε δημάρχους που τον «παρακάλεσαν» για λίγους διορισμούς στους δήμους προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους, σε αντίθεση με την Περιφέρεια η οποία ουδέποτε, όπως τόνισε, απηύθυνε σχετικό αίτημα.

Αντιδρώντας στις αιτιάσεις η περιφερειακή αρχή εξέδωσε χθες non paper με «ολίγες παρατηρήσεις», όπως σημείωνε σκωπτικά, για την εμφάνιση του υπουργού στην εκπομπή «Enikos».

Ειδικότερα, στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι «τα προβλήματα των πολιτών δεν μπορούν να επιλύονται στα υπουργικά γραφεία, από δημάρχους - επαίτες, που έρχονται να... παρακαλέσουν τον υπουργό για το διορισμό λίγων υπαλλήλων στους δήμους τους. Η εικόνα του δημάρχου-επαίτη απάδει του αξιώματος και του θεσμού της Αυτοδιοίκησης».

Είναι προφανές, αναφέρεται στη συνέχεια, ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως επαίτη είναι αυτός που έχει επιλέξει και υποστηρίζει η σημερινή κυβέρνηση. «Επαίτη που ευθυγραμμίζεται με τις κεντρικές, μνημονιακές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Η νέα Περιφερειακή Αρχή της Αττικής όμως βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της αντίληψης. Γιατί πιστεύει ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών δεν βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των υπουργών αλλά είναι υποχρέωση όλων των παραγόντων μιας συντεταγμένης Πολιτείας, σύμφωνα με τον αυτόνομο θεσμικό ρόλο του καθενός, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα που διασφαλίζει την αυτοτέλεια των ΟΤΑ» τονίζεται.

Στη συνέχεια η κ. Δούρου διαψεύδει τον κ. Ντινόπουλο ο οποίος εμφανίστηκε χθες βέβαιος ότι η εργολαβία καθαριότητας θα είχε ανατεθεί αν δεν είχε υπάρξει το δημοσίευμα. «Είναι προφανές ότι ο κ. υπουργός επιλέγει να ταυτιστεί με το συκοφαντικό δημοσίευμα, "αγνοώντας" ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει υπογράψει καμία εργολαβία.

Οπως επιλέγει να αγνοεί ότι η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει υπογράψει και σειρά άλλων διαγωνισμών (πληροφορικής, πυροπροστασίας ΕΜΑΚ Ανω Λιοσίων κ.ά.) γιατί έτσι έκρινε ότι επιβάλλει η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι διαπλεκόμενες εκδοτικές σκοπιμότητες. Ασύγγνωστη άγνοια ή συνειδητή επιλογή; Οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν» τονίζει η κ. Δούρου.

Καταλήγοντας δε, παροτρύνει «κάποιους» να αποφασίσουν για ποιο λόγο θα επικρίνουν τη νέα Περιφερειακή Αρχή. «Γιατί συνεχίζει την ίδια πολιτική με την προηγούμενη διοίκηση; Γιατί ακολουθεί άλλη ρότα, κάνοντας διαφορετική πολιτική και ενοχλώντας; Γιατί σέβεται τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως αυτή καθορίζεται από τον Ανώτατο Νόμο;

Γιατί είναι φανερό ότι όλα μαζί δεν μπορούν να ισχύουν», σημειώνει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Περιφέρεια Αττικής
Υπουργείο Εσωτερικών