Έντυπη Έκδοση

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ELDORADO GOLD ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2012-2013 Η ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΜΚΟ

«1,7 εκατ. από φόρους τόκων έχασε η Ελλάδα»

Πιστωτικές διευκολύνσεις και χρηματοδότηση μεταξύ των θυγατρικών της με υποσχετικές περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το «οπλοστάσιο» φοροαποφυγής της «Eldorado Gold», σύμφωνα πάντα με τα προκαταρκτικά ευρήματα της ολλανδικής ΜΚΟ, SOMO.

Για να μπορούν οι θυγατρικές - ταχυδρομικές θυρίδες της Eldorado Gold στο Αμστερνταμ να μην πληρώνουν τόκους ούτε στην Ελλάδα, αλλά ούτε στην Ολλανδία, όλες τους έχουν βρει τρόπο να το αποφεύγουν παίρνοντας δάνεια εντός του ομίλου. Ετσι, μόνο τη διετία 2012-2013 υπολογίζεται ότι η Ελλάδα έχασε από φορολόγηση τόκων 1.751.722 ευρώ.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία από Ελλάδα, Ολλανδία και Καναδά, και οι ετήσιοι ισολογισμοί των τεσσάρων εταιρειών - ταχυδρομικών θυρίδων της Eldorado Gold στο Αμστερνταμ, αγόρασαν τα ομόλογα που εξέδωσε η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., αυξήθηκαν σημαντικά και οι απαιτούμενες πληρωμές τόκων επί των ομολόγων. Το 2013 σημειώθηκε περαιτέρω αύξηση των τόκων. Αυτό δείχνει ότι ακόμη και με την εξαγορά της European Goldfields το 2011, η Eldorado gold εξέλιξε περαιτέρω τις δομές επιθετικού λογιστικού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα την απώλεια φορολογικών εισοδημάτων στην Ελλάδα.

Διευκολύνσεις

Η αύξηση των ομολόγων χρηματοδοτήθηκε από την ολλανδικές θυγατρικές - ταχυδρομικές θυρίδες με την εισαγωγή ποικίλων πιστωτικών διευκολύνσεων. Τόσο η Eldorado Gold (Greece) BV όσο και η Eldorado Gold (Netherlands) BV μπήκαν σε πιστωτικές διευκολύνσεις με την Eldorado Gold (Barbados) Ltd. στις 25 Απριλίου 2012.

Οι πιστωτικές διευκολύνσεις έχουν πιστωτικό ύψος αντίστοιχα 95 εκατ. δολ. και 5 εκατ. δολ. (το 2013). Οι ολλανδικές εταιρείες υποχρεούνται να πληρώνουν τόκους στη θυγατρική στα Μπαρμπέιντος. Η Eldorado Thrace (Greece) BV και η Eldorado Gold Treasury BV έλαβαν αμφότερες χρηματοδότηση από τον μέτοχό τους την Eldorado Gold Cooperatief U.Α. με υποσχετικές ως εξασφάλιση, ύψους αντίστοιχα 0,5 εκατ. δολ. και 10 εκατ. δολ. (το 2013). Η Eldorado Gold Cooperatief με τη σειρά της πήρε δάνειο από την Eldorado Gold (Barbados) Ltd. ύψους 100 εκατ. δολ. στις 31 Δεκεμβρίου 2013 και την TJS Ltd. ύψους 25 εκατ. δολ. την ίδια ημερομηνία. Η TJS Ltd. είναι άλλη μία εταιρική οντότητα της Eldorado gold στα Μπαρμπέιντος.

Η Ολλανδία δεν επιβάλλει κανένα φόρο παρακράτησης σε εξερχόμενες πληρωμές τόκων και δικαιωμάτων καθιστώντας έτσι ωφέλιμο για την εταιρεία να διοχετεύει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα μέσω ενδιάμεσων συμμετοχών στην Ολλανδία.

Στην περίπτωση των Μπαρμπέιντος, χρηματοδοτώντας τα νέα ομόλογα με έντοκα ομόλογα, οι ολλανδικές εταιρείες είναι πιθανό να προσπαθούν να εγγράψουν ως εκπίπτοντα έξοδα τους τόκους του δανείου από τα Μπαρμπέιντος, από τα έσοδα τόκων που προέρχονται από τα ομολογιακά δάνεια της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Αντί να φορολογηθούν στην Ολλανδία για τα εισοδήματα από τους τόκους ομολόγων, με σχετικά υψηλό νομοθετημένο φόρο εταιρικού εισοδήματος, η φορολόγηση γίνεται στα Μπαρμπέιντος με χαμηλά ή καθόλου ποσοστά φόρου.

Με άλλα λόγια, η Eldorado Gold φαίνεται να αφαιρεί τις πληρωμές τόκων από τα ελληνικά κέρδη όπου θα είχε υψηλή φορολόγηση και τελικά εισπράττει τα αντίστοιχα εισοδήματα από τόκους (μέσω Ολλανδίας) με χωρίς ή καθόλου φορολόγηση στα Μπαρμπέιντος.

Αυτό γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρο αν συγκριθούν τα επιτόκια των ομολόγων μεταξύ Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και ολλανδικών εταιρειών και τα επιτόκια των δανείων μεταξύ ολλανδικών εταιρειών και Μπαρμπέιντος.

Μικρές διαφορές

Τα ομόλογα στα οποία έχουν εγγραφεί η Eldorado Gold (Greece) BV και η Eldorado Gold (Netherlands) BV έχουν επιτόκια 5,2% και 6,75%. Ενώ το επιτόκιο των δανείων που έλαβαν από την Eldorado Gold (Barbados) Ltd ήταν 6.58%. Η εμφάνιση ενός ποσοστού κέρδους από τις εταιρείες στην Ολλανδία είναι αναμενόμενη προκειμένου να δικαιολογείται η οικονομική παρουσία στην Ολλανδία.

Ομως οι μικρές διαφορές στα επιτόκια υποδεικνύουν ότι τα δάνεια που ελήφθησαν από την εταιρεία του ομίλου στα Μπαρμπέιντος χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά κερδών (εισοδήματα τόκων) έξω από την Ολλανδία προς έναν διακεκριμένο φορολογικό παράδεισο.

Με αυτό τον τρόπο, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα έχασε από φορολόγηση τόκων 672.750 ευρώ το 2012 και 1.079.022 το 2013.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κοιτάσματα/Εξορύξεις
Ελληνικός Χρυσός
Ορυκτός πλούτος
Εξόρυξη χρυσου