Έντυπη Έκδοση

Συνταγογράφηση ξανά με βάση την ουσία

Εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι κυβερνητικές αποφάσεις του 2012 με τις οποίες θεσπίστηκε επί υπουργίας Λοβέρδου ο μηχανισμός συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία.

Οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία δεν παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές, καθώς η επέμβαση στην επαγγελματική ελευθερία των γιατρών, που επέρχεται με τις υπουργικές αποφάσεις, «δεν υπερβαίνει προδήλως το αναγκαίο μέτρο».

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Συλλόγος, οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιά και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ζητώντας να ακυρωθεί το μέτρο διότι «αποτελεί βαρύ επιστημονικό ατόπημα», καθώς απομακρύνει την ευθύνη της θεραπείας από το γιατρό και τη μεταθέτει στις γκρίζες ζώνες του φθηνού εμπορίου ορισμένων φαρμακοβιομηχανιών».

Σύμφωνα, όμως, με τη δικαστική απόφαση ο μηχανισμός της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία είναι συμβατός με το Σύνταγμα αλλά και με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ)
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Φαρμακεία
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων