Έντυπη Έκδοση

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ

Η αστυνομία θα ανοίγει τώρα τα σχολεία

Με προειδοποίηση για μαθήματα μέσα στο Πάσχα επιχειρεί η κυβέρνηση να περιορίσει τις κινητοποιήσεις κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, την οποία προωθεί. Παράλληλα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ζητεί εγγράφως την παρέμβαση των συναδέλφων της για την αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας των σχολείων και την αποτροπή απώλειας διδακτικών ωρών.

Με τον τρόπο αυτό οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές θα μπορούν να εισέρχονται στα σχολεία και να ερευνούν τη διάπραξη αδικημάτων με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών. Επίσης, οι γονείς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Βάση για την εισαγγελική αυτή πρωτοβουλία αποτελεί η σχετική εγκύκλιος του προκατόχου τής κ. Κουτζαμάνη, Ιωάννη Τέντε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός των καταλήψεων μειώθηκε χθες από 500 σε 364. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία που απέστειλαν οι περιφερειακές διευθύνσεις.

Μαθήματα το Πάσχα

Ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, μιλώντας χθες στο ραδιοσταθμό «Βήμα» προειδοποίησε ότι αν συνεχιστούν οι καταλήψεις, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο διεξαγωγής μαθημάτων μέσα στις διακοπές του Πάσχα, με την ενεργοποίηση του σχετικού διατάγματος.

«Μέχρι τρεις μέρες κατάληψη, δεν δημιουργεί πρόβλημα. Αλλά αν ενταθεί το φαινόμενο, καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε πρόβλημα με τη διδακτέα ύλη και εκεί έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε είτε το Προεδρικό Διάταγμα είτε, αν δούμε ότι εντείνεται, να το τροποποιήσουμε και να εντάξουμε πέραν των ημερών του Πάσχα κάποια Σάββατα, ημέρες εορτών ή σχολικών εκδρομών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμεντζόπουλος. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς κυβέρνησης για την εφαρμογή κατασταλτικών μέτρων. «Το υπουργείο Παιδείας δεν λαμβάνει ούτε πρόκειται να λάβει μέτρα καταστολής, διότι ακούμε τα αιτήματα των μαθητών».

Τις ανησυχίες του για την απώλεια διδακτικών ωρών εξέφρασε και ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και επανέλαβε την προειδοποίηση για μαθήματα κατά τις διακοπές του Πάσχα. Παράλληλα, δεν απέκλεισε νέα ρύθμιση σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο για την αναπλήρωση. «Πρέπει να ξέρουν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί ότι υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που δεν επιτρέπει την απώλεια ωρών διδασκαλίας. Το Π.Δ. θα εφαρμοστεί και αν κρίνουμε ότι χρειάζεται κάτι σοβαρότερο, θα καταθέσουμε σχετική τροπολογία στη Βουλή, την επόμενη Πέμπτη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Λοβέρδος μιλώντας χθες στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά».

Συνδέοντας για μια ακόμη φορά τις καταλήψεις με την επέτειο του Πολυτεχνείου ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για πιθανή απώλεια 15 ημερών «με ό,τι αυτό συνεπάγεται ειδικά για τις κρίσιμες τάξεις του Λυκείου», συμπληρώνοντας «δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν αυτές οι ημέρες».

Κινητοποιήσεις

Παρ' όλα αυτά η κατάσταση κάθε άλλο παρά ήρεμη μπορεί να χαρακτηριστεί. Συνέχιση των κινητοποιήσεων είχαμε χθες στο Αργος, με τους μαθητές του 1ου, 2ου και 3ου Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ να πραγματοποιούν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ακολούθως οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου έξω από το παλιό δημαρχείο Αργους Μυκηνών, όπου έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Παιδείας. Στη συνέχεια οι μαθητές του ΕΠΑΛ Αργους προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους. Παράλληλα συνεχίστηκε χθες δεύτερη μέρα η αποχή μαθητών στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Αργους, ενώ σε Ναύπλιο, Κρανίδι και Μεγαλόπολη τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά.

Την ίδια στιγμή 9 μαθητές και 8 από τους κηδεμόνες τους συνελήφθηκαν προχθές στη Λαμία, στο 1ο Γενικό Λύκειο της πόλης το οποίο βρισκόταν υπό κατάληψη. Υστερα από μήνυση που υπέβαλε μητέρα μαθήτριας του συγκεκριμένου σχολείου, διατάχθηκε η επέμβαση της αστυνομίας η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο πριν απ' τα μεσάνυχτα, παρουσία εισαγγελέα. Στο κτήριο βρέθηκαν οι 9 μαθητές που συνελήφθησαν και η κατάληψη έληξε.

Το δρόμο για το δικαστικό μέγαρο πήραν λίγο αργότερα και 8 από τους κηδεμόνες των ανηλίκων, με εισαγγελική εντολή. Τελικά οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι στις 4.00 το πρωί, έχοντας παραπεμφθεί σε δίκη. Εις βάρος των μαθητών σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης, ενώ εις βάρος των γονέων για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι το μοναδικό στην περιοχή. Είχε προηγηθεί η επέμβαση στο 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας με εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών Λαμίας Νικήτα Θεολογίτη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αρειος Πάγος
Εισαγγελικές έρευνες
Σχολεία