Έντυπη Έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Τα δίνουν όλα στους τραπεζίτες

Θα έχουν το ελεύθερο να προβαίνουν σε εκκαθάριση όσων επιχειρήσεων οι ίδιες κρίνουν σκόπιμο χωρίς κανένα κριτήριο

Υπερεξουσίες στις τράπεζες, που θα έχουν το ελεύθερο να προβαίνουν σε εκκαθάριση όσων επιχειρήσεων οι ίδιες κρίνουν σκόπιμο, βλέπει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης στη «ρύθμιση Δένδια» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σκληρή κριτική ασκεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης στην κυβέρνηση και την απελθούσα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, τονίζοντας ότι κινείται προς όφελος των τραπεζών.

«Η τροπολογία που κατατέθηκε από τον Νίκο Δένδια σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλών και τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί μια πλήρως αποτυχημένη απόπειρα ρύθμισης του προβλήματος προς όφελος των τραπεζών» σημειώνει ο Γ. Σταθάκης και συμπληρώνει ότι «οι τράπεζες θα έχουν το ελεύθερο να προβαίνουν σε εκκαθάριση όσων επιχειρήσεων οι ίδιες κρίνουν σκόπιμο χωρίς κανένα νομικά προσδιορισμένο κριτήριο».

Η «Ε» με σειρά άρθρων και παρεμβάσεών της είχε προειδοποιήσει για την εκχώρηση υπερεξουσιών στις διοικήσεις των 4 συστημικών τραπεζών, που ούτε λίγο ούτε πολύ θα αποφασίζουν ποια εταιρεία θα διασώζεται, ποιος επιχειρηματίας θα... τελειώνεται, θα αποβούν δηλαδή ρυθμιστές και εκκαθαριστές του εγχώριου επιχειρείν στην πιο ιστορική περίοδο της μεταπολίτευσης. Κερκόπορτα για τους δανειστές τα «κόκκινα» δάνεια, σημείωνε στις 2 Μαρτίου 2014 η «Ε», ενώ πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε τραπεζοκεντρική την πρόταση νόμου που προωθούσε η κυβέρνηση για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων. Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής επισημαίνει τον κυρίαρχο ρόλο που «προσφέρεται» στις τράπεζες, ενώ τονίζει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για «σχέδιο άλωσης της ιδιωτικής περιουσίας».

Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφερόταν στο ότι οι συστημικές τράπεζες ελέγχονται μετοχικά και εξαρτώνται κεφαλαιακά από το ΤΧΣ (δηλαδή το Δημόσιο, τους φορολογουμένους) σε ποσοστό που κυμαίνεται από 66,93% για την Alpha Bank και φτάνει μέχρι το 35,41% στην περίπτωση της Eurobank. Επίσης, δεν γινόταν αναφορά στην προοπτική νέων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών με συνέπεια τον περιορισμό της συμμετοχής του Ταμείου (σε βάρος του Δημοσίου) επ' ωφελεία των νέων μετόχων. Σημειωτέον πως στο δεύτερο κύκλο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που έγινε τον Απρίλιο-Μάιο, το μεγαλύτερο μέρος από τα 8,3 δισ. ευρώ καλύφθηκε από το λεγόμενο «ξένο κεφάλαιο» στο οποίο περιλαμβάνονται από στυγνοί παίκτες (J. Paulson, G. Soros κ.ά.) μέχρι συντηρητικά ασφαλιστικά χαρτοφυλάκια.

Πρακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπει ή δεν θεωρεί της παρούσης να προβάλει τη θέση του σε βάθος εύλογου χρόνου όπου πλειοψηφία στις τράπεζες θα είναι το λεγόμενο «ξένο κεφάλαιο» άρα θα έχει αμεσότερη πρόσβαση και στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας.

Από τον Ιανουάριο (στις 17 Ιανουαρίου 2014) η «Ε» έγραφε για «Δούρειο Ιππο μέσω των "κόκκινων" δανείων» και πως «...το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα εισέρχεται στην τελευταία φάση αναδιάταξης, η οποία θα υλοποιηθεί παραλλήλως με... αναδιάρθρωση εκ βάθρων των πιο σημαντικών τομέων του ελληνικού επιχειρείν».

Η θέση του Γ. Σταθάκη είναι ξεκάθαρη προειδοποιώντας πως η πρωτοβουλία Δένδια παρουσιάζει την καινοφανή πρόβλεψη να εκχωρεί στις τράπεζες το δικαίωμα να επιλέγουν ποια χρέη προς την κεντρική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία θα κουρεύονται και ποια όχι».

«Οι εφιαλτικές αυτές ρυθμίσεις αν εφαρμοστούν θα ανοίξει ένα πεδίο υπερεξουσιών του τραπεζικού τομέα ο οποίος θα μπορεί να αναδιαρθρώσει κάθε οικονομικό κλάδο και τοπική οικονομία σύμφωνα με τις επιδιώξεις του».

ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Δάνεια
Υπουργείο Ανάπτυξης
Κύριο θέμα
Στους δανειολήπτες το μάρμαρο