Έντυπη Έκδοση

Εκτός γραμμής

Τα γκουλάγκ του Αλλάχ

Φυλακισμένη εδώ και 4,5 μήνες, η Γκοντσέ Γκαβαμί ξεκίνησε απεργία πείνας και αρνείται τροφή και νερό. Αλλά οι αρχές στο πεφωτισμένο Ιράν δεν γουστάρουν εκβιασμούς. Τίποτε δεν μπορεί να εκτροχιάσει τη «ρεάλ-πολιτίκ» του Αλί Χαμενεϊ και των ισλαμιστών συντρόφων του. «Αρχιπέλαγος των γκουλάγκ» χαρακτήρισε κάποτε το αυταρχικό καθεστώς της διπρόσωπης πατρίδας του ο αντιρρησίας πολιτικής συνείδησης Ακμπάρ Γκαντζί. «Αντικυβερνητική προπαγάνδα», ήταν το έγκλημα για το οποίο η 25χρονη κοπέλα καταδικάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες, πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες. Η Γκαβαμί δεν είχε δικαίωμα να συσκεφθεί με τον συνήγορό της. Στην οικογένειά της αρνήθηκε η είσοδος στο δικαστήριο. Καλά να πάθει, τα ήθελε ο πισινός της. Ποιος της είπε να βλέπει βόλεϊ και μάλιστα ανδρικό, χωρίς να συμβουλευτεί τον μουλά της ενορίας της;

Οπερέτα σεμνοτυφίας

Η Γκοντσέ Γκαβαμί δεν είναι μόνιμος κάτοικος του Ιράν. Ζει στο Λονδίνο, όπου σπούδασε νομικά, και μάλιστα κατέχει βρετανικό διαβατήριο. Συνελήφθη στις 20 Ιουνίου έξω από ένα γήπεδο βόλεϊ στην Τεχεράνη, επειδή υπερασπίστηκε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών να παρακολουθούν αθλητικές εκδηλώσεις από τις κερκίδες. Καταδικάστηκε σε 1 χρόνο φυλάκισης από δικαστήριο-οπερέτα, έμεινε 41 μέρες στην απομόνωση και υπέμεινε ανείπωτα ψυχολογικά βασανιστήρια. Ομως, το καθεστώς διστάζει να καθαρογράψει την απόφαση. Ελλείψει νομικού ερείσματος, η κατακραυγή που ήδη ξέσπασε θα πολλαπλασιαστεί σε βαθμό επικίνδυνο για τη δήθεν μετριοπαθή προεδρία του Χασάν Ρουχανί. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε το περιστατικό «εξοργιστικό», ενώ το βρετανικό Φόρεϊν Οφις αντέδρασε με το γνώριμο φλέγμα του. «Ανησυχούμε», ανακοίνωσε.

Τα μπούτια των ανδρών

Η απεργία πείνας είναι η δεύτερη που επιχειρεί η Γκαβαμί. Ποντάρει στη δημοσιότητα και ελπίζει να ξεγυμνώσει την υποκρισία της περσικής κυβέρνησης. «Τη συλλάβαμε για λόγους ασφαλείας», ψέλλισε το αρχικό ανακοινωθέν. Θρησκευτικής ασφαλείας, εννοούν. Το καθεστώς κρύβει τα πρόσωπα των κοριτσιών πίσω από το σλόγκαν «ελπίδα και σεμνότητα» και ομνύει στη θεοκρατία που τείνει να γίνει δευτέρα φύσις. Δεν επιτρέπεται να κοιτάζουν οι κοπέλες τα γυμνά μπούτια των ανδρών, διότι η ξενόφερτη ηθική καταβαράθρωση βρίσκεται προ των πυλών. Τις μέρες του ποδοσφαιρικού Μουντιάλ, απαγορεύτηκε η παρουσία γυναικών σε κινηματογράφους που αναμετέδιδαν τους αγώνες της Εθνικής Ιράν. Ο Μεσαίωνας δεν απέχει δα και τόσο πολύ από τη Μέση Ανατολή.

Νικ.α.π.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Στη στήλη
Εκτός γραμμής