Ηλεκτρονική Έκδοση

Alpha Bank: Δεν χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια

Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου η διοίκηση της Alpha Bank, μετά το επιτυχημένο τεστ αντοχής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλυτή στη διάρκεια conference call, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων εννεάμηνου 2014.

Η διοίκηση της Alpha Bank αναφέρθηκε στο πλεόνασμα κεφαλαίων που έχει η Τράπεζα μετά και το αποτέλεσμα των Stress Tests, το οποίο χωρίς να ληφθούν υπόψη πρόσθετες κεφαλαιακές ενέργειες που έλαβαν χώρα το 2014, ύψους 1,8 δισ. ευρώ φτάνει τα 3 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 1,3 δισ. ευρώ στο δυσμενές, για τον Στατικό Ισολογισμό.

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα των τεστ αντοχής για την Alpha Bank, την κάνουν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, καθώς είναι η μόνη ελληνική Τράπεζα που πέρασε με όλα τα σενάρια (βασικό/δυσμενές) και στις δύο παραδοχές (στατικού ισολογισμού/δυναμικού ισολογισμού) της Ασκήσεως, επισήμαναν.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε η Διοίκηση της Alpha Bank όταν ερωτήθηκε από αναλυτή μεγάλης αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας για την κυκλοφορούμενη φημολογία περί αυξήσεων κεφαλαίου και περαιτέρω κεφαλαιακών αναγκών στο τραπεζικό σύστημα: "Είμαστε βέβαιοι ότι ο κάθε ένας που μπορεί να διαβάσει και να καταλάβει από αριθμούς αντιλαμβάνεται ότι τέτοιες φήμες είναι εντελώς αβάσιμες και κερδοσκοπικές όσο αφορούν την Τράπεζά μας. Αναγνωρίζουμε ότι μερικές φορές διαβάζετε ‘αναλύσεις' που είναι εκτός πραγματικότητας. Παρακαλούμε να τις αγνοήσετε και να επικεντρωθείτε στα γεγονότα: Έχουμε σημαντικά κεφαλαιακά πλεονάσματα, όπως επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη Συνολική Αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης. Η κεφαλαιακή μας θέση συγκρίνεται μόνο με τα καλύτερες και κεφαλαιακά εύρωστες τράπεζες στην Ευρώπη και καθιστά αυτόματα κάθε συζήτηση περί αυξήσεων κεφαλαίου εκτός πλαισίου".

Επίσης τονίσθηκε:

H βελτίωση όλων των κύριων λειτουργικών αποτελεσμάτων, μέσω ενισχύσεως των εσόδων κυρίως λόγω αυξήσεως του καθαρού εσόδου από τόκους και των προμηθειών, ενώ ταυτόχρονα συνεχίσθηκε η περικοπή στα λειτουργικά έξοδα.

H επιτυχία του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχωρήσεως, με τη συμμετοχή 2,208 Εργαζομένων, μέσου όρου ηλικίας 51 ετών. Το κόστος για την Τράπεζα ανέρχεται σε 194,5 εκατ.ευρώ , τα οποία επιβαρύνουν τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου, ενώ το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ και θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα από το 2015 και έπειτα.

H περαιτέρω μείωση του ρυθμού αυξήσεως καθυστερήσεων το 3ο τρίμηνο, αφήνοντας τον δείκτη καθυστερήσεων ουσιαστικά αμετάβλητο στο 33,6%.

Τα οφέλη από την εξαγορά των εργασιών λιανικής τραπεζικής της Citi στην Ελλάδα, με συνέργειες ύψους 50 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Alpha Bank
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Τράπεζες