Ηλεκτρονική Έκδοση

Ήξεις αφήξεις Ντάισελμπλουμ για νέο κορσέ

Επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ξανά ο Χαρδούβελης

Το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει πανικόβλητο να διαψεύδει δημοσιεύματα που λένε ότι «ενδεχομένως θα συζητηθεί η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος του EFSF», όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε έγγραφο για την ημερήσια διάταξη της συνόδου της Πέμπτης. Στη βιομηχανία «διάψευσης» για τα νέα μνημόνια που καιροφυλαχτούν μπαίνει και το γραφείο Τύπου του Ντάισελμπλουμ.

Γερούν Ντάισελμπλουμ Γερούν Ντάισελμπλουμ Το έγγραφο σημειώνει: «Ενδεχομένως θα συζητηθεί η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος του EFSF. Μια πιθανή συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος θα εξαρτηθεί επίσης από την πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Σύμφωνα με το υπουργείο, «ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αποσαφήνισε ότι δεν έκανε καμία αναφορά για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά αντίθετα για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα. Όσοι, συνεπώς, οικοδομούν σενάρια σε λανθασμένη βάση, προκαλούν ζημία στον τόπο», τονίζει το υπουργείο.

Στο έγγραφο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενημερώνει για την πρώτη αποστολή της τρόικας που ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου και επισημαίνει ότι η τρόικα «θα επιστρέψει σύντομα» στην Αθήνα για να συνεχίσει την εξέταση προόδου.

Επίσης, επισημαίνεται ότι η αξιολόγηση αυτή συνδέεται με μια δόση από το EFSF ύψους 1,9 δισ. ευρώ και με μια δόση 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

«Αυτή η δόση θα καταβληθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής» και μετά από «μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα για την εφαρμογή» του μνημονίου.

Οι συναντήσεις με την τρόικα δεν σταματούν... Οι συναντήσεις με την τρόικα δεν σταματούν... «Αναληθή» χαρακτηρίζει η εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σημερινά δημοσιεύματα ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία αναμένεται στο αυριανό Eurogroup να συζητηθεί η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «δεν είναι αλήθεια πως στο αυριανό Eurogroup θα συζητηθεί η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος».

«Αύριο στο Eurogroup θα γίνει μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τις επιλογές που έχει η Ελλάδα μετά τη λήξη του υπάρχοντος προγράμματος», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Την εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εταίρους για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, έκανε ο υπουργός Οικονομικών έπειτα από τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και την επομένη πρέπει να είναι όλοι νικητές.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στον Τύπο, τόνισε πως ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup του διευκρίνισε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το μεσημέρι πως αυτές παραποιήθηκαν και πως ο ίδιος με έγγραφό του στο κοινοβούλιο της χώρας του δεν αναφέρθηκε σε συνέχεια του υφιστάμενου προγράμματος αλλά στο τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Eurogroup
Κυβέρνηση
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Νέος κορσές από τους δανειστές