Ηλεκτρονική Έκδοση

Τροπολογίες από ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ για μικροομολογιούχους

Τροπολογίες για την αποκατάσταση των μικροομολογιούχων από την εφαρμογή του PSI κατέθεσαν στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη Νάντια Βαλαβάνη και η ΔΗΜΑΡ με πρώτο υπογράφοντα τον Φώτη Κουβέλη.

Όπως αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση ο ΣΥΡΙΖΑ, το PSI του Μαρτίου 2012 οδήγησε, μεταξύ άλλων σε οικονομική καταστροφή περίπου 15.000 φυσικά πρόσωπα και τις οικογένειές τους. Οι περισσότεροι, επισημαίνεται, ήταν μικροομολογιούχοι- αποταμιευτές, που είχαν εμπιστευθεί οικονομίες μιας ζωής στο Ελληνικό Κράτος, τοποθετώντας τες σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Ως αποτέλεσμα, σήμερα οι ομολογιούχοι, με εξανεμισμένες τις οικονομίες τους, οι περισσότεροι μεγάλης ηλικίας και σε απελπιστική οικονομική κατάσταση, βρέθηκαν με τις αποταμιεύσεις τους «κουρεμένες» κατά 53,5% και με νέα ομόλογα λήξεως από το έτος 2023 έως το έτος 2042. Βρέθηκαν, δηλαδή, όπως τονίζεται, να πληρώνουν την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο ίδιο το κράτος, αλλά και τις υποσχέσεις των εκπροσώπων του πάλαι ποτέ δικομματισμού.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, επεξεργάστηκε, μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους των μικρομολογιούχων, τις καλύτερες δυνατές στις παρούσες συνθήκες λύσεις για την αποκατάστασή τους», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία του κόμματος. Αντίστοιχα η ΔΗΜΑΡ αναφέρει, ότι η τροπολογία, «έχει στόχο την αποκατάσταση της οικονομικής ζημίας που υπέστησαν 15.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τις όποιες αποταμιεύσεις τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου».

Η ΔΗΜΑΡ αναφέρεται και στις τράπεζες για τις οποίες σημειώνει, ότι πολλές φορές και με πολλούς τρόπους ενισχύθηκαν από το κράτος, σε αντίθεση με την κατηγορία αυτή των πολιτών που δεν δικαιώθηκε ποτέ, παρά τις υποσχέσεις περί του αντιθέτου από τα κόμματα της συγκυβέρνησης τα οποία κατά καιρούς έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη εξεύρεσης ενός ρεαλιστικού τρόπου αναπλήρωσης των απωλειών των ομολογιούχων. Αναφέρει επίσης, ότι η τροπολογία προβλέπει την πλήρη αποζημίωση των μικρο-ομολογιούχων έως του ποσού των 100.000 ευρώ και σε χρονικό ορίζοντα έως δέκα (10) έτη καθώς και μερική αποζημίωση και σε βάθος 10ετίας των ομολογιούχων από 100.000 ευρώ και άνω.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
ομόλογα
Ψηφίσματα/Τροπολογίες
Βουλή
ΔΗΜΑΡ