Ηλεκτρονική Έκδοση

Εδραιώνεται η δημοτικότητα του Podemos στην Ισπανία

Σε έναν από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής στην Ισπανία εδραιώνεται το νεοϊδρυθέν κόμμα Podemos, που έχει ταχθεί κατά της λιτότητας και έχει στενές σχέσεις με το κίνημα των αγανακτισμένων, καθώς σε νέα δημοσκόπηση αναδεικνύεται τρίτο ενώ σε δημοσκόπηση της Κυριακής εμφανίζεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου.

Ειδικότερα σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS), που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, το Podemos συγκεντρώνει περίπου το 18%, το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα (PP) 12% και οι Σοσιαλιστές (PSOE) το 14%. Ωστόσο σύμφωνα με το CIS, προσαρμόζοντας τα αποτελέσματα της νέας έρευνας με προηγούμενες μετρήσεις, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα θα παρέμενε πρώτο με 28%, οι Σοσιαλιστές στη δεύτερη θέση με 24% και το αριστερό Podemos στην τρίτη, με μόλις μια μονάδα διαφορά από το PSOE, στο 23%.

Η σημερινή δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε σε 2.480 ανθρώπους σε όλη την Ισπανία, έδειξε ότι περισσότερο από το 80% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση της χώρας «κακή» ή «πολύ κακή» με το 70% των ερωτηθέντων να χαρακτηρίζει το κυβερνητικό έργο «κακό» ή «πολύ κακό» και το 85% να θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι εμπνέει λίγη ή καθόλου εμπιστοσύνη.

Το Podemos, το οποίο ιδρύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από τον πανεπιστημιακό Πάμπλο Ιγκλέσιας, κατέλαβε πέντε έδρες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Σε άλλη δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή στην «El Pais» το Podemos θα κέρδιζε το 27,7% των ψήφων και θα προηγούνταν του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος PSOE που θα ερχόταν δεύτερο με 26,2% και του συντηρητικού κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος ΡΡ με 20,07%.

Newsroom Enet

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία
Δημοσκοπήσεις & έρευνες γνώμης