Ηλεκτρονική Έκδοση

Συνέχιση επιτήρησης έως και ένα χρόνο

Νέος κορσές από τους δανειστές

Συνέντευξη Χαρδούβελη στο Reuters

Μεταβατική περίοδο «περιορισμένης» εποπτείας από την τρόικα που μπορεί να διαρκέσει από έξι μήνες έως και ένα χρόνο μετά τη λήξη του τρέχοντος δημοσιονομικού προγράμματος προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών στο Reuters. Με άλλα λόγια αν και στη φρασεολογία του επιμένει ότι δεν πρόκειται για παράταση του μνημονίου ουσιαστικά παραδέχεται ότι η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τρόικας.

Όπως είπε, μάλιστα, ρόλο σε αυτή την φάση θα έχει και το ΔΝΤ αν και τόνισε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να έχει η ΕΕ το πάνω χέρι. «Θα επιθυμούσαμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει, με την έννοια ότι αυξάνει την εμπιστοσύνη των αγορών, οι οποίες μας παρακολουθούν», ανέφερε ο Γκίκας Χαρδούβελης.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Μπορεί να μην είναι συνοδηγοί, αλλά ασφαλείς στο πίσω κάθισμα και θα υπάρχει ένα μέσο απορρόφησης των οικονομικών σοκ σε περίπτωση που συμβεί κάτι αρνητικό, το οποίο θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε» ανέφερε ακόμα και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί την Πέμπτη στο Eurogroup.

Αυτό το μέσο απορρόφησης των ενδεχόμενων οικονομικών σοκ θα μοιάζει με «μια γραμμή πιστώσεων με ενισχυμένους όρους» (enhanced conditions credit line, ECCL) που μπορούν να εξασφαλίσουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), αλλά χωρίς τους όρους του Μνημονίου, όπως ίσχυαν μέχρι σήμερα, συνέχισε ο κ. Χαρδούβελης. Ακόμη, σημείωσε ότι η Αθήνα θα επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει τα 11 δισεκ. ευρώ που έχουν απομείνει διαθέσιμα στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Έκανε, δε, λόγο για λήξη της μικροδιαχείρισης λέγοντας πως «θα υπάρχουν απλώς μερικά θέματα στα οποία θα επικεντρώνεται η προσοχή» και ότι η αξιολόγηση σε αυτή τη φάση θα αφορά 10-15 θέματα συγκριτικά με τα 800 μέτρα που κλήθηκε να εφαρμόσει η κυβέρνηση μόνον από τον Απρίλιο.

Ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2015, προβλέποντας ότι «δεν θα είναι πολύ μεγάλες» και τονίζοντας πως είναι διαχειρίσιμες.

Τέλος, αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση σημείωσε ότι «γνωρίζουμε ότι πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα» και πρόσθεσε ότι αφού ολοκληρωθεί μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μείωση του χρέους.

Νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις δηλώσεις που αποδόθηκαν στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, για παράταση του μνημονίου, μέσω της οποίας διέψευσε τις σχετικές αναφορές.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Eurogroup
Μνημόνιο
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Τρόικα
Για το ίδιο θέμα
Ήξεις αφήξεις Ντάισελμπλουμ για νέο κορσέ
Ψάχνουν τον μανδύα του νέου μνημονίου